Όποιος επιλέξει τα Κύθηρα για τις διακοπές του επιστρέφει ξανά και ξανά στο νησί που αποτελεί ένα μοναδικό καλοκαιρινό ορμητήριο. Διάσημο μεταξύ άλλων για τις παραλίες του, το νησί αυτό έχει επιλέξει να διαφοροποιηθεί από τη κοσμική φασαρία και την υπερβολή και αποτελεί έναν τόπο όπου όλα είναι σε αρμονία με τη φύση. Σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του, στη νότια πλευρά, υπάρχει ένα εντυπωσιακό σπίτι.

To «Clover House» δεσπόζει εκεί όπου οι ήπιες βουνοπλαγιές, και η χαμηλή βλάστησή με αρωματικά φυτά και θάμνους συνιστούν ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο. Η περιοχή, με υψόμετρο 330m από τη θάλασσα, χαρακτηρίζεται για την ανεμπόδιστη θέα προς τη Χώρα, το ενετικό Κάστρο και τη θάλασσα όπου δεσπόζει ο βράχος της Χύτρας.

Η αρχιτεκτονική σύνθεση του έργου αναζήτησε μεταξύ άλλων την ισορροπία με το μικροτοπίο της περιοχής ώστε η κατοικία να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον της. Η ανάπτυξη των κτισμάτων έγινε γραμμικά, παράλληλα προς της θέα, χωρίς εξάρσεις, σε δύο ισόγειους όγκους.

Πρόκειται για την κύρια κατοικία και ένα ξεχωριστό ανεξάρτητο οίκημα, που χρησιμεύει ως ξενώνας. Συνδετικό στοιχείο των δύο όγκων αποτελεί μια αψίδα, αναφορά από τα ‘σφενδόνια’ των λιθόκτιστων σπιτιών του νησιού.

Η διάταξη των όγκων και των λειτουργιών πραγματοποιείται πίσω από το κατακόρυφο επίπεδο που σχηματίζεται από τον πέτρινο τοίχο στη βόρεια όψη όπου βρίσκεται και η κύρια είσοδος στο ακίνητο. Με ελαφρά καμπυλόγραμμο ίχνος, ο τοίχος ενοποιεί μορφολογικά την όψη, ενώ η εικόνα του παραπέμπει στα τείχη του ενετικού κάστρου στην απέναντι πλαγιά. 

Το καμπύλο αυτό επίπεδο λειτουργεί ως ανεμοφράκτης προστασίας, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό τα ανοίγματα στη βορινή όψη είναι μικρά, ικανά όμως ώστε να δημιουργήσουν ευεργετικά ρεύματα δροσισμού τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι φωτογραφίες επιλέχθηκαν από το ktirio.gr