Αυτό που επιθυμούσε ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg όταν ανέλαβε να σχεδιάσει και να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη εξοχική κατοικία για λογαριασμό μιας 4μελούς οικογένειας, ήταν να καταφέρει να βγει από την comfort zone του. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να τολμήσει να συνθέσει ένα σπίτι ιαπωνικής αισθητικής με υλικά και τεχνικές εμπνευσμένα και προερχόμενα από τη… Σουηδία!

Η συγκεκριμένη κατοικία βρίσκεται στο Ljunghusen, ανάμεσα στα πεύκα και τους αμμόλοφους της νοτιοδυτικής Σουηδίας. Η κατασκευή της ακολουθεί το σχέδιο του γράμματος Τ (ενώ μέχρι πρότινος το L ήταν το… ευνοούμενο σχέδιο). Ο Sundberg, ξεκίνησε να το δημιουργεί αφού εξέτασε προσεκτικά την τοποθεσία, τα φυσικά στοιχεία γύρω από αυτήν, τη δυναμική της οικογένειας και την ατμόσφαιρα που ήθελε να δημιουργήσει για τα μέλη της.

Κάπως έτσι, άρχισε να οριοθετεί χώρους και δωμάτια έχοντας πάντα ως αναφορά το συγκεκριμένο γράμμα (Τ). Απώτερος στόχος του; Ο κάθε χώρος να καλύπτει όχι μόνο μία συγκεκριμένη ανάγκη, αλλά και μία συγκεκριμένη διάθεση! Κάπως έτσι, οι χώροι μοιράστηκαν γύρω από δύο αυλές: Μία στην ανατολή, η οποία περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια και τους χώρους διαβίωσης, και μία στη δύση, με τον κήπο και το υπνοδωμάτιο των γονιών.

Ευρύχωρα περιγράμματα και βεράντες οι οποίες «τυλίγουν» το σπίτι περιμετρικά, προσφέρουν καταφύγιο όλο το χρόνο, ενώ ένα χαμηλό πευκοδάσος προστατεύει την υπαίθρια τραπεζαρία από τον άνεμο που έρχεται από τη μεριά της θάλασσας.

Και, κάπως έτσι, το ιαπωνικό και το σουηδικό στοιχείο παντρεύονται περίτεχνα μεταξύ τους και εναρμονίζονται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.

Photos: Markus Linderoth | johansundberg.com