Είναι το πρώτο σπίτι με φυσικά υλικά και ένα από τα πρώτα παγκοσμίως μετά την αναβίωση της φυσικής δόμησης στις αρχές της δεκαετίας του 90. Το στοίχημα ήταν αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοια από δύο άτομα και πόσο οικονομικό μπορεί να είναι. Χτίστηκε με τη μέθοδο του στιβαχτού πηλού (cob). Η απόφαση βασίστηκε στην στιβαρότητα της κατασκευής, την απλότητα των εργαλείων, το χαμηλό κόστος και την μεγάλη ελευθερία που προσφέρει στον σχεδιασμό.

«Μας γοήτευσε, και εξακολουθεί να μας γοητεύει, η δυνατότητα του να πλάθεις το σπίτι με τα χέρια σα γλυπτό» αναφέρουν οι άνθρωποι του cob.gr. «Για την κατασκευή του χρησιμοποιήσαμε κάποια υλικά που συλλέξαμε μόνοι μας, κάποια άλλα που μας προσφέρθηκαν δωρεάν ή αγοράσαμε μεταχειρισμένα, ξοδεύοντας περίπου το ποσό των 1.500 €. Χρειάστηκαν πέντε μήνες προσωπικής εργασίας, δουλεύοντας απογεύματα και Σαββατοκύριακα, για να χτίσουμε ένα ολόκληρο σπίτι κυριολεκτικά με τα χέρια μας.»

Ποιοι είναι:

Ξεκινώντας με δύο άτομα, το cob.gr έφτασε να αριθμεί σήμερα μια συνεργαζόμενη ομάδα από 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες, άλλους τόσους φυσικούς χτίστες, 1.600 εθελοντές και 20.000 ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας. Στον πυρήνα αυτής της ομάδας βρίσκεται ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα γενικότερα, χτίζοντας, εκπαιδεύοντας και “μολύνοντας” τον πολιτισμό μας με εστίες αειφορίας.

Το εκπληκτικό είναι πως σπίτια από cob (δηλαδή φυσικά σπίτια) υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.Συγκεκριμένα, έχουν χτιστεί πάνω από 25 φυσικά σπίτια και 100 φυσικές κατασκευές στην Ελλάδα  και το εξωτερικό, ενώ η εταιρία έχει συνεργαστεί και με διάφορους επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ελληνικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση), καθώς και με σχολεία, φούρνους κ.α.

Τι είναι όμως τα cob;

Τα σπίτια cob είναι σπίτια που φτιάχνονται από πρώτη φυσική ύλη, όπως άμμος, χώμα, πέτρες, άχυρο, ξύλο, νερό, κλπ. Και έχουν αρκετά λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τα που είναι με από τσιμέντο. Όπως ανέφερε στο iefimerida.gr ένα από τα μέλη του cob.gr, ο Κώστας Κοντομάνος, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός σπιτιού επιλέγονται βάση του τόπου όπου θα γίνει η κατασκευή και τι προσφέρει στον άνθρωπο η μητέρα- φύση.

Είναι γερά;

Τα φυσικά σπίτια αδειοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και αντέχουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπως θα άντεχε κι ένα τσιμεντένιο σπίτι. Αυτό που αλλάζει είναι πως το σπίτι από φυσικά υλικά έχει πολλαπλάσια αντοχή από ένα «τεχνητό» σπίτι, καθώς μπορεί να μείνει άθιχτο για χιλιάδες χρόνια.  Τι γίνεται, όμως, αν ένα φυσικό σπίτι γκρεμιστεί;  Η απάντηση είναι τίποτα, καθώς τα φυσικά υλικά θα γίνουν ένα με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση.

Στόχος του κοινωνικού συνεταιρισμού είναι να διαδώσει την φιλοσοφία και την πρακτική της φυσικής δόμησης, γι΄αυτό και το cob.gr έχει δημιουργήσει την δική του ομάδα εθελοντισμού, όπου και είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.000 άτομα. Υπάρχουν άλλωστε μέλη της ομάδας που εκπαιδεύουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία οικοδόμησης.

Η νέα δράση: Εργαστήριο φυσικής δόμησης στον Νέσσωνα

Το πρώτο εργαστήριο για το 2020, θα πραγματοποιηθεί στο αγρόκτημά στο Νέσσωνα από το απόγευμα της Πέμπτης 26, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαρτίου. Όσοι θα συμμετέχουν Θα χτίσουν μια μονάδα παραγωγής βιοκάρβουνου, ένα φούρνο και μια μονάδα παραγωγής βιοαέριου, χρησιμοποιώντας όλες σχεδόν τις γνωστές τεχνικές φυσικής δόμησης. Θα επιχρίσουν με κονιάματα με βάση τον πηλό αλλά και τον ασβέστη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site: https://www.cob.gr/component/content/article/102-natural-building-workshop/programmed-workshops/227-ergastirio-fysikis-domisis2.html?Itemid=437 ή τα γραφεία στην Ιουστινιανού 68-72, Λάρισα ή τηλεφωνικά στο 2410550853 |