1. Ένα σπίτι που μοιάζει να αιωρείται πάνω από 6 τεχνητές λίμνες είναι ένα έξοχο δείγμα της λογικής του folding.
Το σπίτι βρίσκετε στην ανατολική Αττική πρόκειται για μια μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1. 000 τ.μ. βρίσκεται εντός ενός οικόπεδού επιφάνειας 7.000 τ.μ. Η κατοικία σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα γιοτ. Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία, η οποία περιβάλλεται από το νερό. Αυτό επιτεύχθηκε με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισογείου. Ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισινά κολύμβησης.
Αρχιτέκτοναs : Παύλος Χατζηαγγελίδης

2. Η Villa F Στη Ρόδο
Η εκπληκτική Villa F βρίσκεται τρία μέτρα πάνω από την παραλιακή οδό, η και συνορεύει με έναν πολύ παλιό φυσικό πέτρινο τοίχο. Ο τοίχος παρέμεινε ανέπαφος και ενισχύθηκε ώστε να ενσωματωθεί στο σύμπλεγμα και να αποτελέσει, εκτός από σύνορο, και την «κορνίζα» που θα εγκλώβιζε τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

4.Η Κατοικία Στα Μέγαρα Πηγή
Τριγωνικής κάτοψης, λειτουργεί ως χωνί προς το μαγνητικό βουνό. Η κατοικία βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία. Δύο προστατευμένες, μεσογειακές αυλές, μία στην είσοδο και μία ανάμεσα στον χώρο διημέρευσης και τους χώρους ύπνου, οργανώνουν ένα υπαίθριο, έγκλειστο αντιπερισπασμό στην αγριότητα της περιβάλλουσας ερημιάς. Το σπίτι αντιπαραβάλλεται στο τοπίο αλλά και είναι ανοικτό σε αυτό: ένα πρωτογενές, γαιώες πρίσμα, του οποίου οι δύο πλευρές παραμένουν σχετικά κλειστές, προστατευτικές, ενώ η δεκτική τρίτη ανοίγεται με τρόπο απόλυτο στο περιβάλλον. Το σπίτι αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό το βράδυ. Οι κατακόρυφες σχισμές στους εξωτερικούς τοίχους επιτρέπουν επιλεκτικές θεάσεις της υπαίθρου και βάζουν στοχευμένα τον ανατολικό ή το δυτικό ήλιο μέσα.
Αρχιτέκτοναs: Tense Architecture Network

5. Mια Νεόδμητη Κατοικία Σε Ένα Πανέμορφο Σημείο Της Σκιάθο
Μια προσπάθεια να μεγιστοποιήθουν και να διατηρηθεί η αίσθηση του υπαίθριου χώρου που χαρακτηρίζει το ελληνικό καλοκαίρι. Το σπίτι αυτό βρίσκεται στη Σκιάθο και ο σχεδιασμός του βασίζεται στον σεβασμό απέναντι στο τοπίο του νησιού.
Αρχιτέκτοναs: αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio

6. Paradox House Στην Παιανία
Η κατοικία είναι πολλές ιδέες μαζί. Ένας τοίχος από εμφανές σκυρόδεμα στο ισόγειο στηρίζει τρεις κύβους που προσδιορίζουν τα «νησιά»-δωμάτια των χρηστών. Στο ισόγειο η ζωή είναι σχεδόν ανοιχτή, ημιυπαίθρια, μια και το κυρίως κούφωμα του καθιστικού εξαφανίζεται στην κοιλότητα του τοίχου, ενώ ο ύπνος είναι ιδιωτικός, πιο κλειστός.
Αρχιτέκτοναs: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος

7. Μια Μονοκατοικία Στη Βούλα
μονοκατοικία βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Βούλας, στην περιοχή του Πανοράματος. Μοιάζει κυριολεκτικά σκαρφαλωμένη στο βουνό, σε ένα οικόπεδο με εξαιρετικά απότομη κλίση και απεριόριστη θέα
Αρχιτέκτοναs: γραφείο ISV

8. Το “Ασημένιο Σπίτι” Στη Ζάκυνθο
Οι έντονοι λευκοί τοίχοι του Silver House στη Ζάκυνθο, πλαισιώνουν τη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και λειτουργούν σαν κορνίζα για το εκτυφλωτικό γαλάζιο της ελληνική θάλασσας και του ουρανού.
Αρχιτέκτοναs: Olivier Dwek

9. Ένα “Σπίτι Όνειρο” Στη Ναύπακτο

Ένα ονειρεμένο σπίτι συναντάμε λίγο έξω από την Ναύπακτο και συγκεκριμένα στην περιοχή Καλαβρούζα, ξεπροβάλει μέσα σε ένα καταπράσινο σημείο μια εντυπωσιακή κατοικία που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από μια κατοικία σε κάποιο νησί. Σκεφτείτε απλά να κάνετε το μπάνιο σας στην πισίνα αγναντεύοντας την καταπράσινη πεδιάδα που απλώνεται από κάτω.
Αρχιτέκτοναs: Δημήτρης Ζέλιος

Πληροφορίες και φωτογραφίες για το άρθρο αντλήθηκαν από το www.lifo.gr