Το «Τοwer House» ερμηνεύει με σύγχρονο τρόπο την παραδοσιακή και ευρέως διαδεδομένη μορφή κατοικίας στη Μάνη της νότιας Ελλάδας: τους λιθόδμητους πύργους της Μάνης.

Αυτές οι ιδιότυπες, επιβλητικές κατοικίες που δεσπόζουν σε όλο το άγριο μεσσηνιακό τοπίο, ενέπνευσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο SOUTH ώστε να συνδυάσει τα στοιχεία τους με τις μοντέρνες φόρμες και να δημιουργήσει μια κατοικία που κατάφερε να διακριθεί και να ξεχωρίσει σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς.

Η κατοικία διακρίθηκε με το Βραβείο ΔΟΜΕΣ 2012 για το Καλύτερο Πρώτο Πραγματοποιημένο Έργο Νέου Αρχιτέκτονα, έλαβε μνεία από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για νέους αρχιτέκτονες, και ξεχώρισε στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και στα διεθνή βραβεία Mediterranean Sustainable Architecture το 2013.

Ο Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος, ένας εκ των δύο ιδρυτών του γραφείου μας περιγράφει το έργο του: «Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας για τη μανιάτικη χερσόνησο είναι οι διάσπαρτοι πύργοι ανάμεσα σε ξερολιθιές και η θάλασσα σε απόσταση.

Με αυτή την εικόνα στο μυαλό μας σχεδιάσαμε αυτό το σπίτι. Καταρχήν διατηρήσαμε τις υπάρχουσες ξερολιθιές του οικοπέδου. Στη συνέχεια δουλέψαμε αφαιρετικά με τη μορφή του πύργου, μειώνοντας το ύψος του και αυξάνοντας τη βάση του. Προέκυψε έτσι το Πυργόσπιτο, ένας συνδυασμός πύργου και σπιτιού, μια σύγχρονη εκδοχή κατοικίας στη Μάνη».