Το εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Κλεομένους 1 στο Κολωνάκι υπογράφουν ο Δημήτρης Τσίγκος μαζί με τον αδερφό του Γιάννη. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό κτίριο, το οποίο να «δημιουργεί στους περαστικούς και στους ενοίκους του την ίδια ψυχική ανάταση που δημιουργεί και η αρχιτεκτονική στον άνθρωπο» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

Το εξωπραγματικό «One Kleomenous» βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου, αλλά συνδέεται και με μια όψη του λόφου του Λυκαβηττού.

Το «One Kleomenous» βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου, αλλά συνδέεται και με μια όψη του λόφου του Λυκαβηττού. Οι αρχιτέκτονες της Omniview αντιμετώπισαν την πρόκληση της σύνδεσης της σύγχρονης οπτικής τους με το αθηναϊκό τοπίο. «Το design του έργου φιλοδοξεί να γεφυρώσει τον αστικό ιστό του Κολωνακίου με τον φυσικό ιστό του Λυκαβηττού. Η πρόσοψη του “One Kleοmenus” είναι ένα όριο που διαχειρίζεται τη μετάβαση από τις αυστηρές φόρμες της πόλης στις οργανικές φόρμες της φύσης».

Η μεγαλύτερη ευθύνη ενός αρχιτέκτονα είναι να δημιουργεί κτίρια, τα οποία «συνυπάρχουν» αρμονικά με το περιβάλλον τους, είτε αυτό είναι φυσικό είτε τεχνητό. Όταν, λοιπόν, το περιβάλλον είναι φυσικό, το κτίριο δεν θα πρέπει να «εισβάλει» στη φυσική ομορφιά με σκληρές και αυστηρές γραμμές που αλλοιώνουν το τοπίο με τεχνητά υλικά, τα οποία δεν αρμονίζονται με την ιθαγενή ύλη της χλωρίδας και του εδάφους. Όταν o περιβάλλων χώρος είναι αστικός, τότε, από σεβασμό στην κοινή αισθητική, το κτίριο θα πρέπει να «φέρει» τον υπάρχοντα χαρακτήρα των σύγχρονων υλικών και μορφών.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν ένα κτίριο είναι χτισμένο στο όριο μεταξύ ενός χτισμένου κι ενός άχτιστου; Όταν η γη πάνω στην οποία βρίσκεται είναι στο οριακό έδαφος που υπάρχει στην περιφέρεια, ανάμεσα σε ένα αστικά χτισμένο κτίριο κι ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον; Η απάντηση είναι απλή, αλλά το εγχείρημα που επίκειται δεν είναι: το κτίριο πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία και με τις δύο αισθητικές. Πρέπει να είναι επαρκώς σύγχρονο για να είναι ένα κτίριο της πόλης, αλλά το πιο σημαντικό είναι να « δένει» αρμονικά με τη γειτονική και ανέγγιχτη γη.

Πηγή :lifo.gr