Έχοντας ως γνώμονα την αειφορία, τo Estúdio 41 σχεδίασε ένα μικρό, ολόλευκο σπίτι στη Βραζιλία, εξοπλίζοντάς το με φωτοβολταϊκά πάνελ, σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων και ένα roof garden το οποίο κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα επάνω του. Το project φέρει τον τίτλο Hauer House και βρίσκεται στην περιοχή Κουριτίμπα της νότιας Βραζιλίας. Πρόκειται για μία πρώην βιομηχανική ζώνη η οποία έχει, πλέον, μετατραπεί σε οικιστική γειτονιά.

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου ήταν η δημιουργία ενός “οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθού κτιρίου”, η συντήρηση του οποίου δεν θα προκαλούσε πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες. Έτσι, λοιπόν, οι ειδικοί άρχισαν να συνθέτουν μία μονοκατοικία 119 τ.μ. η οποία εκτεινόταν στο μισό οικόπεδο. Το υπόλοιπο κομμάτι λειτούργησε ως υπαίθριος χώρος έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες των μελών της οικογένειας που θα διέμενε εκεί.

Κάπως έτσι, το σπίτι (το οποίο κατασκευάστηκε σε σχήμα L) οργανώθηκε γύρω από μία αυλή που, μέσω μίας σκάλας, οδηγούσε στο ευφάνταστο roof garden. Για τη δημιουργία των ολόλευκων τοίχων της χρησιμοποιήθηκε μπλοκ από σκυρόδεμα, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη μείωση του κόστους. Ένας πράσινος χλοοτάπητας απλώθηκε στο μπροστινό μέρος της και στη συνέχεια διχοτομήθηκε από έναν ψηλό φράχτη με διάτρητα μεταλλικά πλαίσια. Οι ανασυρόμενοι γυάλινοι τοίχοι, έδωσαν τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να καταρρίψουν τυχόν όρια μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ενώ στα σημεία που λούζονταν από τον ήλιο χρησιμοποιήθηκαν παράθυρα με διπλά τζάμια προκειμένου να μειωθεί η θερμότητα.

Τέλος, τον φυσικό αερισμό της εγγυήθηκαν μεγάλα ανοίγματα προς την κατεύθυνση των επικρατούντων ανέμων. Όλα αυτά, οδήγησαν στη δημιουργία μίας… καταπράσινης κατοικίας, φιλικής τόσο ως προς το περιβάλλον, όσο και ως προς την τσέπη των ιδιοκτητών της.

Φωτογραφίες: Eron Costin | studio41.com.br