Ο λόγος για την ξεχωριστή καμπίνα που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν οι επικεφαλής του studio αρχιτεκτονικής Vardehaugen, η οποία -πραγματικά- έχει καταφέρει να εναρμονιστεί πλήρως με το περιβάλλον.

Πρόκειται για μία κατοικία η οποία μοιάζει να είναι θαμμένη κάτω από το χιόνι. Στην ουσία, είναι όντως θαμμένη κάτω από το χιόνι μια και το μόνο μέρος το οποίο προεξέχει είναι η σκεπή της. Το εν λόγω σπίτι, βρίσκεται  μέσα σε ένα πυκνό δάσος, κοντά στη νορβηγική πόλη Lillehammer – μια περιοχή που υπόκειται σε έντονες χιονοπτώσεις. Είναι επιστρωμένο από ξύλο μαύρου πεύκου, διαθέτει απότομα κοψίματα, ενώ -όταν το χιόνι καλύπτει την οροφή της κατασκευής- το κτίριο μεταμορφώνεται σε μία τεχνητή πλαγιά για σκι, άλματα με snowboard και άλλες χειμερινές δραστηριότητες.

Εσωτερικά, η κατοικία αποτελείται από ένα μεγάλο σαλόνι, ένα υπνοδωμάτιο, ένα δωμάτιο προετοιμασίας για σκι, ενώ διαθέτει και έναν μικρό βοηθητικό χώρο.  Όλα τα δωμάτια συνδέονται κάτω από την πελώρια οροφή, ενώ είναι πλήρως καλυμμένα με κερωμένο καπλαμά.

Όσο για το εμβαδό της; Ανέρχεται σε μόλις 55 τ.μ. αλλά δείχνει πολύ πιο ευρύχωρη απ’ ότι θα περίμενε κανείς ακούγοντας το νούμερο αυτό. Πώς έχει επιτευχθεί αυτό; Χάρη στον κεκλιμένο θόλο και τις διάφορες ανυψώσεις που διαθέτει. Από την κύρια κρεβατοκάμαρα, αλλά και από τον ημιώροφο, μπορεί κανείς να δει τον έναστρο νυχτερινό ουρανό ξαπλωμένος στο κρεβάτι μέσα από ένα προσεκτικά τοποθετημένο άνοιγμα. Ένα παράθυρο μήκους 4 μέτρων, σου δίνει την αίσθηση ότι κοιμάσαι πάνω στις χιονισμένες κορυφές των δέντρων και ακριβώς κάτω από τα αστέρια.  

Αν αυτή δεν είναι η απόλυτη χειμερινή κατοικία, τότε ποια θα μπορούσε να είναι;

 

Photos: vardehaugen.no