Μια κατοικία ήσυχη, με μίνιμαλ αισθητική, μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Αυτό ζήτησαν οι ιδιοκτήτες από την αυστραλέζικη Modscape και αυτό πήραν. Πρώτη κίνηση των υπεύθυνων της εταιρείας; Να προσθέσουν μία επέκταση στην ήδη υπάρχουσα δομή η οποία θα εξασφάλιζε επιπλέον φυσικό φως και φρέσκο αέρα.

Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες, αυτό το βικτοριανό σπίτι στο Albert Park, είχε κλειστά, διαχωρισμένα δωμάτια με ανεπαρκή φωτισμό και αερισμό. Οι υπεύθυνοι του αρχιτεκτονικού γραφείου Modscape πήραν το σπίτι αυτό, λοιπόν, και τον μετέτρεψαν σε ευάερο χώρο με πολλές προοπτικές, χωρίς να τσιγκουνευτούν καθόλου τα μεγέθη. Το ευρύχωρο living room, το οποίο εκτεινόταν σε ολόκληρο το πλάτος του μπλοκ, διατηρήθηκε ως είχε. Μεγάλα, υψωμένα υαλοστάσια τοποθετημένα στο πάτωμα και στην οροφή, διασφάλισαν την επικοινωνία μεταξύ των χώρων (οπτική και πρακτική), ενώ οι προστατευτικοί τοίχοι επεκτάθηκαν από μέσα προς τα έξω δημιουργώντας μια μεγάλη εσωτερική αυλή που… θόλωνε τα σύνορα μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών, παλαιών και νέων, ανοικτών αλλά και προστατευμένων χώρων. Αν και το κτήριο βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, η πίσω αυλή του λειτούργησε ως ένα μοναδικό ησυχαστήριο. Σήμα κατατεθέν της; Το χαρακτηριστικό ιαπωνικό δέντρο Elm το οποίο παρέχει ένα ήσυχο καταφύγιο για τους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, από το καθιστικό, μπορεί κανείς να χαζέψει την πισίνα και να χαλαρώσει παρατηρώντας το φως να αναπηδά στα νερά της και να σχηματίζει υπέροχα σχέδια στην οροφή.

Στο εσωτερικό του σπιτιού έχει χρησιμοποιηθεί μια διαχρονική, συγκρατημένη παλέτα υλικών. Τα φυσικά κεραμίδια ασβεστόλιθου επιλέχθηκαν ως ανθεκτική και οικονομική -όσον αφορά τη συντήρηση- επιλογή για το συγκεκριμένο σπίτι. Το φινίρισμα αυτό, παρατηρείται σε ολόκληρο το σπίτι -από την κεντρική πόρτα μέχρι τον πυθμένα της πισίνας- συνδέει τους χώρους και σβήνει περαιτέρω τη μετάβαση από το παλιό στο νέο, από μέσα προς τα έξω. Η κουζίνα είναι συνδεδεμένη αλλά ελαφρώς χωρισμένη από τον κεντρικό χώρο, γεγονός το οποίο επιτρέπει την ανεξάρτητη λειτουργία της. Ενισχυμένη με εντοιχισμένες συσκευές, ενισχύει ακόμα περισσότερο την υπερσύγχρονη ιδέα του σχεδιασμού για να δημιουργήσει έναν ήσυχο χώρο που στερείται ακαταστασίας.

Στον πρώτο όροφο, συναντάμε τις κρεβατοκάμαρες οι οποίες προσδίδουν μεγάλη αίσθηση ηρεμίας, οικειότητας και ιδιωτικότητας. Φυσικά κεραμίδια ασβεστόλιθου σε συνδυασμό με έξυπνα τοποθετημένους φεγγίτες, δημιουργούν έναν ξεχωριστό, ήσυχο ensuite χώρο. Τέλος, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ηλιακή απόδοση του σπιτιού, ενσωματώθηκε στον πρώτο όροφο ένα ξύλινο σκίαστρο το οποίο προεξέχει δύο μέτρα από την κατοικία. Αυτό επιτρέπει στον χειμερινό ήλιο να διεισδύσει βαθιά μέσα στο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ζωτική προστασία από τη θερινή θερμότητα, εξασφαλίζοντας τον φυσικό κλιματισμό του σπιτιού.

Photos: John Madden |www.modscape.com.au