Συμπληρώνονται δύο μήνες από τον αδώκητο χαμό του αρχιτέκτονα και παραπάνω από 40 χρόνια που μια από τις μεγαλύτερες μελέτες του η μελέτη “Προστασίας και Ανάδειξης της Μεσαιωνικής πόλης Χανίων ” γνωστή και ως μελέτη Ρωμανού-Καλλίγα παραμένει ανεκπλήρωτη.Μια μελέτη που εκπονήθηκε αλλα δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Λίγα λόγια για τον Αριστείδη Ρωμανό: Γεννημένος το 1937 με ρίζες από την Κρήτη,απόγονος του νομικού,πολιτικού και τ.υφυπουργού Γεωργίου Ρωμανού και της δημοσιογράφου Σοφίας Λυδάκη.Σπούδασε Αρχιτεκτονική (ΕΜΠ) και πολεοδομία (ΜΡhil).Διδάξε επί 10 έτη στην Αrcitectular Αssosiation του Λονδίνου αλλά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απο το οποίο αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας στις 27 Σεπτεμβρίου του 2018.

Το έργο του: Από το 1974 έως το 1989 με μια μικρή διακοπή υπήρξε αρθρογράφος και τακτικός συνεργάτης της Καθημερινής σε θέματα αρχιτεκτονικής,χωροταξίας και περιβάλλοντος. Στην επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνονται πολλές σημαντικές θέσεις όπως: Διευθυντής Μελετών Ερευνών στην ΔΕΠΟΣ,Διευθυντής Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας,Διευθυντής Ολυμπιακών Χωριών “Αθήνα 2004”.Συγγραφικό Έργο: Σημαντικό και ευρύτατο και το συγγραφικό του έργο αφού εκτός των μελετών του που έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και βιβλία όπως : Αθήνα (2004),Το Πολεοδομικό Ζήτημα απο την Σκοπιά του Πολίτη (2004)Μικρό ερμηνευτικό Λεξικό της ξύλινης γλώσσας (2010)Το Ελληνικό και η αναβίωση του κέντρου (2011).

 

Η βραβευμένη μελέτη “Προστασίας και ανάδειξης της Μεσαιωνικής πόλης Χανίων. Το 1975 εκπονεί την μελέτη για την ανάδειξη της παλιάς πόλης των Χανίων,μια μελέτη καταρτισμένη με σοφία,κοινωνική ευαισθησία,σεβασμό στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και με αναπτυξιακή κατεύθυνση.Η μελέτη βραβεύεται στον Α’ πολεοδομικό διαγωνισμό που προκύρηξε η Ευρωπαική Κοινότητα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οικοδόμων καθώς κατακτά και το α’ βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό UIA (Union Internationale des Architectes).Η μελέτη επικαιροποιηθηκε την δεκαετία του 1990 αλλά παραπέμφθηκε σε εκνέου επικαιροποίηση καθώς πολλά απο τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Συνοψίζοντας, μέσα απο όλα αυτα αναδύεται η εικόνα ενός αξιόλογου,υψηλού επιπέδου επιστήμονα,με αξιόλογη πορεία τόσο στο τομέα του όσο και στον πολιτικό χώρο,με θητεία σε σημαντικες θέσεις.Κάτι που χαρακτηρίζει την πορεία είναι οι συνεχείς επιτυχίες του στις θέσεις που διατέλεσε και ότι παντού άφησε ενα θετικό του στοιχείο,ένα στοιχείο επιτυχίας,είτε από άποψη δημιουργίας θεσμών είτε από την συνεχής επίτευξη των στόχων του.

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για έναν αξιόλογο,χαρισματικό και χαμηλών τόνων άνθρωπο,όλοι έχουν να θυμούνται και να νοσταλγούν τις ήρεμες συζητήσεις μαζί του.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε με μια συγκινητική ανάρτηση από τον γιο του Νίκο Ρωμανό-διευθυντή Γρ.Τύπου της ΝΔ. Εδώ και δύο μήνες ο αρχιτεκτονικός και επιστημονικός κόσμος είναι φτωχότερος αλλά το έργο του θα τον κρατήσει για πάντα ζωντανό.Ένα έργο ικανό να διδάξει πολλές γενιές από νέους αρχιτέκτονες,μηχανικούς και όχι μόνο.

Επιμέλεια: Δήμητρα Σκρεπετού , Ζέλιος Δημήτρης

Πηγές: Εφημερίδα “Η Καθημερινή” , haniotika-nea.gr