Όταν το Γουόλντορφ Αστόρια εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 1931 στο Μανχάταν έγραψε ιστορία από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας του, ως το μεγαλύτερο, αλλά και το ψηλότερο ξενοδοχείο σε όλο τον κόσμο, φθάνοντας τα 191 μέτρα ύψος.

Κατοικία των ελίτ του Χόλιγουντ όταν έφταναν στη Νέα Υόρκη, προσωρινό σπίτι των ηγετών όλου του κόσμου, φιλοξένησε στη διάρκεια της λειτουργίας του αμέτρητες διασημότητες, τα πιο λαμπρά γκαλά και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και τώρα με την ανακαίνισή του, όπως ανακοινώθηκε δίνει την ευκαιρία σε εκατομμυριούχους να αποκτήσουν μόνιμα κατοικίες μέσα στους πύργους του, κάτι που έκαναν πριν από δεκαετίες ο δούκας και η δούκισσα του Ουίνδσορ όταν εγκατέλειψαν τον θρόνο και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η διαχρονική αίγλη της Νέας Υόρκης που κρύβεται πίσω από τις χάλκινες πόρτες και την αρ ντεκό αισθητική του υφίσταται μια σημαντική ανακαίνιση που θα διαρκέσει άλλα δυο χρόνια για να φέρει το ξενοδοχείο στη νέα εποχή και να γράψει τη νέα του ιστορία.

Εκεί έκανε το πάρτι των αρραβώνων του ο πρίγκιπας Ρενιέ με την Γκρέις Κέλι, τα γενέθλιά του ο Τζον Κένεντι, ενώ καλωσόρισε κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, από τον Χούβερ μέχρι τον Ομπάμα.

Η διαχρονική αίγλη της Νέας Υόρκης που κρύβεται πίσω από τις χάλκινες πόρτες και την αρ ντεκό αισθητική του υφίσταται μια σημαντική ανακαίνιση που θα διαρκέσει άλλα δυο χρόνια για να φέρει το ξενοδοχείο στη νέα εποχή και να γράψει τη νέα του ιστορία.

Το 1993 η πόλη της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε την όψη του ξενοδοχείου ορόσημο για το μέγεθός του που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο αλλά και για την εμβληματική του αρχιτεκτονική. Ο Κόουλ Πόρτερ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Φρανκ Σινάτρα ήταν σχεδόν μόνιμοι κάτοικοι στις σουίτες του, ενώ η κουζίνα του ήταν εξίσου διάσημη με τους φιλοξενούμενούς του σταρς.

Το ακίνητο, του οποίου οι νέοι ιδιοκτήτες δημοσίευσαν το αρχείο του, βρίσκεται στα μισά μιας αποκατάστασης, που το κόστος της θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και η οποία πραγματοποιείται από την αρχιτεκτονική εταιρεία SOM. Το έργο περιλαμβάνει τη μετατροπή 1.400 δωματίων σε 375 κατοικίες και 375 πολυτελείς σουίτες ξενοδοχείου.


Το ιστορικό αρχείο που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το αρχικό σχέδιο που είχε χαθεί με την πάροδο του χρόνου, ενώ γίνεται ειδική αποκατάσταση των μοναδικών αντικειμένων του ξενοδοχείου.

Στην πρόσοψη θα διατηρηθεί η λαμπρότητα του αρχικού σχεδιασμού, ενώ 900 νέα παράθυρα μεγαλώνουν για να φέρνουν στις σουίτες περισσότερο φυσικό φως και δημιουργούνται νέες βεράντες με εκπληκτική θέα στην πόλη.

Αυτό που θα αλλάξει θα είναι η οροφή και ο πολυέλαιος της κεντρικής σάλας λόγω των σύγχρονων τεχνικών περιορισμών αλλά οι αρχιτέκτονες υπόσχονται ότι τα περισσότερα στοιχεία, ακόμα και οι προσθήκες, θα φέρουν πίσω την αύρα του ιστορικού παρελθόντος του ξενοδοχείου, ως ένα λαμπρό παράδειγμα της αρ ντεκό.