Τα βασικά για το βρεφικό δωμάτιο τα έχουμε πει σε ένα σύντομο, αλλά περιεκτικό προηγούμενο άρθρο μας. Μία άνετη και ασφαλής κούνια είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται το μωρό σας. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν κάποια επιπλέον στοιχεία τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ένα όμορφο περιβάλλον όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τους γονείς του – οι οποίοι περνούν αρκετό διάστημα της ημέρας σε αυτό (ιδίως τον πρώτο καιρό). Στις γραμμές που ακολουθούν, έχουμε συγκεντρώσει κάποιες απλές συμβουλές και χρήσιμες ιδέες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία το εγχείρημα… «βρεφικό δωμάτιο».

Ξεκινήστε από τα βασικά…

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, μια κούνια εξοπλισμένη με ένα υποαλλεργικό, καλής ποιότητας, στρωματάκι (το οποίο θα πρέπει να εφάπτεται στο σκελετό της, χωρίς να αφήνει κανένα απολύτως κενό) είναι το πρώτο σας μας μέλημα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα έπιπλα του δωματίου, μια συρταριέρα (που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλλαξιέρα, αφού προσθέσουμε τα πλευρικά προστατευτικά) και μια μικρή ντουλάπα (αν το δωμάτιο δεν διαθέτει κάποια εντοιχισμένη) είναι όλα όσα θα χρειαστείτε! Τόσο η κούνια, όσο και τα υπόλοιπα έπιπλα θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο και να φέρουν την ειδική ετικέτα ελέγχου ασφαλείας.

Τι γίνεται με το… στιλ;

Ναι, το μωρό μπορεί να μην ενδιαφέρεται καθόλου γι’ αυτό, για εσάς όμως το στιλ μπορεί να παίζει ρόλο. Την ώρα που θα επιλέγετε τα έπιπλα, λοιπόν, σκεφτείτε ότι τα έπιπλα και τα μπεμπέ μοτίβα μπορεί όντως να είναι όμορφα και να σας… εμπνέουν, καθώς όμως το μικρό σας θα αρχίσει να μεγαλώνει, μπορεί να μην του αρέσουν και τόσο πολύ. Το χρώμα του ξύλου, λοιπόν, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο «ασφαλή», διαχρονική και… οικονομική επιλογή, μιας και θα μπορούσε άνετα να ταιριάξει σε οποιοδήποτε στιλ δωματίου και να συμβαδίσει απόλυτα με κάθε ηλικία του παιδιού.

Επόμενο βήμα;

Να «τυλίξετε» με (ακόμα) περισσότερη ασφάλεια τον χώρο όσο το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει. Απομακρύνεται, λοιπόν, τυχόν διακοσμητικά τραπεζομάντηλα από τα βοηθητικά τραπεζάκια (αν υπάρχουν), κρύψτε τα καλώδια, ασφαλίστε τις πρίζες και τις γωνίες και καλύψτε το πάτωμα με χαλάκια, τα οποία, αν δεν καλύπτουν το δωμάτιο απ’ άκρη σ’ άκρη, φροντίστε να διαθέτουν αντιολισθητικό υπόστρωμα, ούτως ώστε να μην γλιστράνε και να μην μπλέκονται στα πόδια του παιδιού, εμποδίζοντάς το να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Βάλτε στη λίστα σας, λοιπόν…

  • Ένα άνετο κρεβατάκι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό (βαμβακερά σεντονάκια και κουβερτούλες, προστατευτική πάντα και κουνουπιέρα).
  • Μια αλλαξιέρα η οποία –εκτός από το ειδικό στρωματάκι και το αδιάβροχο κάλυμμά του– θα πρέπει να έχει χώρο και για όλα εκείνα τα προϊόντα τα οποία χρειάζεστε κάθε φορά θα αλλάζετε το μωρό σας (πάνες, υγρά ταλκ, ενυδατικές κρέμες κ.λπ.).
  • Τα λούτρινα ζωάκια αποτελούν πρώτης τάξης διακοσμητικά για το βρεφικό δωμάτιο, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να καταλήξουν μέσα στην κούνια του μωρού όσο αυτό κοιμάται. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα διακοσμητικά μαξιλάρια.
  • Ένα απαλό φωτάκι νυκτός, το οποίο θα σας διευκολύνει να ταΐσετε και να ελέγξετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σας φανεί αρκετά χρήσιμο.

Επιλέξτε σωστά το χρώμα…

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να «παραφορτώσετε» με χρώματα και σχέδια το βρεφικό δωμάτιο. Ένας παλ χρωματισμός όπως το απαλό ροζ, το κίτρινο, το σομόν ή το γαλάζιο θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή. Τώρα, αν θέλετε να του χαρίσετε μια έξτρα πινελιά, μία χαρούμενη μπορντούρα με μπεμπέ σχεδιάκια (την οποία εύκολα θα μπορέσετε να αφαιρέσετε στη συνέχεια) θα σας λύσει τα χέρια.

Αυτό το «κάτι» παραπάνω…

Τα μωρά σε αυτή την ηλικία αναγνωρίζουν ήχους, χρησιμοποιούν τα ματάκια τους και -στους τρεις περίπου μήνες- αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη δύναμη της αφής… Τα κρεμαστά παιχνιδάκια πάνω από την κούνια ή ακόμα και σε κάποια άλλα σημεία του δωματίου λοιπόν, θα δώσουν στον χώρο μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του μωρού.

Extra Tip: Επιλέγοντας οικολογικά προϊόντα για τη διαμόρφωση και διακόσμηση του παιδικού δωματίου, «προστατεύετε» τόσο τον πλανήτη, όσο και το παιδί σας, μιας και μειώνετε αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άλλων ασθενειών που συνδέονται, π.χ. με τα συνθετικά υλικά ή τα τοξικά χρώματα που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται στα σπίτια.

Photo: Nynne Schrøder via Unsplash.com