Οι δυο Ιρλανδές αρχιτέκτονες Yvonne Farrell και η Shelley McNamara είναι οι νικήτριες του φετινού βραβείου, του μεγαλύτερου βραβείου αρχιτεκτονικής με το οποίο έχουν τιμηθεί οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες της εποχής μας.

Το 1978 ιδρύουν το γραφείο τους, το Grafton, στο Δουβλίνο και από τότε υπηρετούν με συνέπεια την αρχιτεκτονική ώστε να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, να σέβεται το τοπίο και να αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές ανάγκες. Πρωτοπόροι σε ένα επάγγελμα που κυριαρχείται από άνδρες, η Farrell και η McNamara αποτελούν πρότυπο για χιλιάδες αρχιτέκτονες κυρίως για τα έργα τους που αφορούν τα εκπαιδευτικά κτίρια, τη στέγαση και τα πολιτιστικά ιδρύματα.

Το ζεύγος των αρχιτεκτονισσών έχει ολοκληρώσει κτήρια σε όλο τον κόσμο. Το 2008, κέρδισαν το βραβείο για το World Building of the Year με το Universita Luigi Bocconi στο Μιλάνο και το RIBA International Prize με το University Campus UTEC Lima στο Περού. Το 2018, ήταν οι διευθύντριες της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Το βραβείο, όπως τόνισε η επιτροπή, δεν δόθηκε στις δύο αρχιτεκτόνισσες για το σύνολο του έργου τους μόνον, αλλά και για το πώς λειτουργούν το αρχιτεκτονικό γραφείο τους και «τη γενναιοδωρία τους προς τους συναδέλφους τους».

«Μέσα στο ήθος ενός επαγγέλματος σαν το δικό μας, έχουμε τόσες φορές προσπαθήσει σκληρά να βρούμε χώρο για την εφαρμογή αξιών όπως ανθρωπισμός, τέχνη, γενναιοδωρία και πολιτισμική διασύνδεση με κάθε μέρος και περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε», είπε η Σέλεϊ Μακναμάρα.

Το Pritzker Architecture Prize απονέμεται από το 1979 για να τιμήσει το έργο ενός εν ζωή αρχιτέκτονα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της αρχιτεκτονικής.

// στη φωτό: Οι Ιρλανδές Ιβόν Φάρελ και Σέλεϊ Μακναμάρα, συνιδρύτριες του αρχιτεκτονικού γραφείου Grafton Architects, Photo © Alice Clancy