Ποιος είπε ότι ο κήπος θα πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται γύρω από το σπίτι; Οι ρυθμοί, οι ανάγκες και οι περιορισμοί τις πόλης, πολλές φορές μας σπρώχνουν να εφευρίσκουμε πιο… δημιουργικούς τρόπους προκειμένου να έρθουμε κοντά στη φύση. Κάπως έτσι, μία ανεκμετάλευτη ταράτσα, αρχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μας. Γιατί; Επειδή επάνω της βλέπουμε την πράσινη όσαση που ονειρευόμαστε. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας; Η ταράτσα μας να αντέχει στην κυριολεξία το βάρος ενός roof garden. Αυτός, είναι ένας βασικός παράγοντας τον οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Από τη στιγμή που εξακριβώσουμε ότι δεν υπάρχει περιορισμός, τότε, οι δυνατότητες μεταμόρφωσης της ταράτσας μας σε έναν υπέροχο… αστικό κήπο είναι -πραγματικά- απεριόριστες! Ξεκινάμε, λοιπόν, τον σχεδιασμό και τη σύνθεσή του έχοντας στο μυαλό μας 3 βασικά πράγματα:

  1. Τη δομή και τις αντοχές του κτηρίου, μια και θα μπορούσαν να μας περιορίσουν όσον αφορά το βάρος και το βάθος των φυτών που θα επιλέξουμε. Φυσικά, μπορούμε αν θέλουμε, να μη δημιουργήσουμε κήπου αυτό καθ’ αυτό, αλλά να επιστρατεύσουμε απλά γλάστρες, ζαρντινιέρες κι άλλες συνθέσεις για να δημιουργήσουμε τις πράσινες γωνιές μας.
  2. Δίνουμε σημασία στον προσανατολισμό του κτηρίου, τους ανέμους, αλλά και τις ώρες ηλιοφάνειας, μια και αυτά είναι κάποια βασικά στοιχεία τα οποία έχουν άμεσο αντίτυπο τόσο όσον αφορά τη βλάστηση, όσο και τις υπόλοιπες δομές που σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε στην ταράτσα μας (π.χ. μία πέργκολα, ένα σκίαστρο κ.λπ).
  3. Τέλος, δημιουργούμε μία όσο το δυνατόν ασφαλέστερη πρόσβαση στην ταράτσα μας και ελέγχουμε την παροχή νερού και ηλεκτρικού. Μάλιστα, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητο να γίνουν από τον ηλεκτρολόγο μας και να ενισχυθούν με υλικά κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους.
  4. Πλέον, σειρά έχουν τα έπιπλα τα οποία, επίσης, θα πρέπει να επιλέξουμε έχοντας στο μυαλό μας κάποια βασικά χαρακτηριστικά όσον αφορά το υλικό κατασκευής τους. Βλέπετε, το ξύλο μπορεί να είναι πιο “ζεστό”, αλλά δεν συγκρίνεται με την ανθεκτικότητα μιας μεταλλικής κατασκευής. Εδώ,μπορούμε να βρούμε ακόμα περισσότερες πλήροφορίες για τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, οι οποίες θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλήξουμε στη καλύτερη λύση σύμφωνα με την αισθητική, τις ανάγκες, αλλά και την τσέπη μας.

Photos: via Pinterest