Σας έβαλα σε σκέψεις; Αναρωτιέστε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να έχει ο κήπος μας προκειμένου να μπορεί να χαρακτηριστεί… “έξυπνος”; Λοιπόν… Έξυπνος, είναι ο κήπος εκείνος ο οποίο μπορεί να αυτοσυντηρείται χωρίς να χρειάζεται πολλή φροντίδα και δαπάνες από τον ιδιοκτήτη του. Παράλληλα, κινείται στα παλίσια της αειφορίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ασπάζεται τις αρχές της οικολογίας. Θα μου πείτε τώρα, “Μα, καλά, κήπος είναι! Είναι δυνατόν να μην είναι… οικολογικός;”. Κι όμως, ένας κήπος ο οποίος χρειάζεται λίτρα νερού για να μπορέσει να συντηρηθεί, ε, όπως και να το κάνουμε δεν είναι και τόσο… πράσινος όσο δείχνει. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει κάποια απλά στοιχεία τα οποία θα μπορούσε να διαθέτει ο κήπος μας προκειμένου να δει το… IQ του να εκτοξεύεται στα ύψη. Ποια είναι αυτά;

  • Φωτοβολταϊκά φωτιστικά, τα οποία θα μας βοηθήσουν να φωτίσουμε τον κήπο μας με τη συμβολή της ηλιακής ενέργειας. Δεν απαιτούν ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ενώ μπορούν να κάνουν τη δουλειά που θα έκαναν και τα απλά, συμβατικά φωτιστικά.
  • Μία ειδική δεξαμενή στην οποία θα συλλέγεται το βρόχινο νερό, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιούμε για το πότισμα του κήπου μας. Κάπως έτσι, θα εξοικονομούμε νερό και χρήματα.
  • Ένας κάδος κομποστοποίησης ο οποίος θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε με πιο… πράσινο τρόπο τα απορρίματά μας, να μειώσουμε τον όγκο τους, αλλά και να λιπάνουμε τα φυτά μας με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο.

Photos: via Pinterest