Η πρωτοεμφανιζόμενη σειρά μαχαιροπίρουνων, η οποία σχεδιάστηκε από την Nendo για λογαριασμό της Bέλγικης εταιρείας Valerie Objects και παρουσιάστηκε στην φθινοπωρινή Maison et Objet στο Παρίσι, τράβηξε όλα τα βλέμματα επάνω της – όπως κάνει, άλλωστε, κάθε νέα ιδέα του δημιουργού της εταιρίας Sato Oki.

Ο σχεδιασμός των προϊόντων της Skeleton, περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχει ένα αντικείμενο προκειμένου να μπορούμε να το… προσδιορίσουμε ως πιρούνι, μαχαίρι ή κουτάλι. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο σχεδιαστής αρκείται απλά και μόνο στο περίγραμμα του σχεδίου τους, όπως αυτό θα αποτυπωνόταν αν τα μαχαιροπίρουνα περνούσαν από… ακτινογραφία. Με λίγα λόγια, κάνει αυτό για το οποίο φημίζεται: Αφαιρεί από την ύλη και κρατάει μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Το καλύτερο όλων; Ο σχεδιαστής πηγαίνει το σχεδιασμό ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργικότητα, μια και ο τρόπος κατασκευής επιτρέπει στα μαχαιροπίρουνα και τα κουτάλια να… κρεμιούνται και να στερεώνονται επάνω σε διάφορα αντικείμενα – όπως π.χ. κρεμάστρες, φλιτζανάκια ή δίσκους.

Photo: Akihiro Yoshida | www.nendo.jp