Αν υπάρχει μία τάση στην αρχιτεκτονική, αυτή δεν είναι άλλη από την “πράσινη” πόλη. Μια πόλη που δίνει μια ευκαιρία στο περιβάλλον και στον πλανήτη να ανασάνει. Προς τα εκεί κινούνται τα πάντα πλέον: από το design και το φαγητό, μέχρι την αρχιτεκτονική. Αυτό, έχει ως συνέπεια να έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες μέσω των οποίων ο κόσμος καλείται να συμβάλει στην εξασφάλιση ενός πιο… πράσινου τοπίου. Μία από τις δράσεις αυτές είναι και αυτή που σας παρουσιάζουμε πιο κάτω:
Υιοθέτησε ένα δέντρο στην Αθήνα!
Το “Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα” είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για τη διατήρηση του πρασίνου στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσετε ένα δέντρο κοντά σε μια διεύθυνση (το σπίτι, την επιχείρηση, το σχολείο σας, κλπ.) μέσω της εφαρμογής Novoville και να δεσμευτείτε να το διατηρήσετε υγιές ποτίζοντάς το.
Γιατί να το κάνετε;
Τα δέντρα έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη σε αστικά περιβάλλοντα. Βοηθούν στην απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα – την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής – ενώ αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Παρέχουν δροσιά και σκιά στην πόλη, μειώνουν τις πιθανότητες πλημμύρας και την ηχορύπανση, αποτελούν ένα φυσικό περιβάλλον για τα πτηνά και προσφέρουν αισθητικά οφέλη στις γειτονιές μας. Αυτοί, είναι κάποιοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα άξιζε να το σκεφτείτε…
Πώς μπορώ να υιοθετήσω ένα δέντρο;
Αρκεί να ακολουθήσετε 4 απλά βήματα για υιοθετήσετε το δέντρο σας:
1. Κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή Novoville για Android συσκευές από το Google Play  και για συσκευές iOS από το App Store ή επισκέπτεστε το Novoville WebApp στην ιστοσελίδα του δήμου που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.
2. Επιλέγετε από το μενού ‘Η πόλη μου’ και στη συνέχεια ενεργοποιείτε το φίλτρο για να δείτε τα διαθέσιμα δέντρα.
3. Ζουμάροντας στο χάρτη κάνετε κλικ σε ένα δέντρο κοντά σας για να μάθετε περισσότερα και να το υιοθετήσετε, πατώντας ‘Υιοθέτησέ με’.
4. Στη συνέχεια, λαμβάνετε υπενθυμίσεις κάθε φορά που είναι αναγκαίο να ποτίσετε το δέντρο σας.
Μπορείτε να υιοθετήσετε έως τρία δέντρα, ενώ, αντίστοιχα, ο αριθμός των δημοτών που μπορούν να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο είναι έως τρεις.
Για περισσότερες πήροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε το novoville.

Photo: Oleksii Khodakivskiy via Unsplash.com