Ενα πρωτοποριακό σχολικό κτίριο, δημιούργημα του σχεδιαστικού γραφείου ROSAN Bosch σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων της Σουηδίας αποτελεί το σχολείο πρότυπο που όλοι θα θέλαμε να είχαμε ζήσει.

Πρόκειται για μια καταπληκτική ιδέα εκπαιδευτικών στη Σουηδία που υλοποίησαν οι αρχιτέκτοντες με περίσσια φαντασία και αγάπη για τα παιδιά ώστε να δημιουργηθεί ένα σχολείο χωρίς τοίχους και τυπικές αίθουσες διδασκαλίας, όπου το μάθημα θα γίνεται σε παιδότοπους, με χρώματα και παιχνίδια.
Πράγματι όλοι οι τοίχοι του σχολείου βάφτηκαν πολύχρωμα και διάφορες ξύλινες παιχνιδοκατασκευές τοποθετήθηκαν σε εμφανή σημεία, αντικαθιστώντας τα θρανία και τα γραφεία.
Οι σχεδιαστές τονίζουν ότι ήθελαν να “δημιουργήσουν όλες εκείνες τις συνθήκες που θα κάνουν τους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους όχι πάνω σε ένα κλασικό θρανίο με το φόβο της έδρας απέναντι, αλλά μέσα σε παιδότοπους και ανάμεσα σε παιχνίδια.”.
Επομένως το μάθημα βασίζεται σε ένα νέο είδος παιδαγωγικής που παρακινεί τους μαθητές να ξεφύγουν από το στερεότυπο του σχολείου, να βγουν από τις μουντές σχολικές αίθουσες και να αναπτύξουν το πνεύμα τους διαδραστικά.