Το Sam Jacob Studio προσπάθησε -και κατάφερε με απόλυτη επιτυχία!- να μετατρέψει τα δισδιάστατα γραφικά των κινουμένων σχεδίων σε τρισδιάστατη αρχιτεκτονική προκειμένου να δημιουργήσει τους πολύχρωμους εσωτερικούς χώρους του Cartoon Museum στο Λονδίνο.

Στόχος των υπεύθυνων ήταν να δημιουργήσουν μία μόνιμη κατοικία για το Cartoon Museumin Fitzrovia, η οποία δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από ένας χαρούμενος, πολύχρωμος χώρος. «Νομίζω ότι κάθε επισκέπτης του συγκεκριμένου μουσείου θα απογοητευόταν αν έβγαινε από το μουσείο λιγότερο ευτυχισμένος απ’ ότι ήταν όταν μπήκε σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sam Jacob, ιδρυτής του Sam Jacob Studio. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο εμπνευσμένο από τον κόσμο της γελοιογραφίας, όπου η υπερβολή και η φαντασία συγχέουν τις προσδοκίες του επισκέπτη», είπε στο Dezeen (dezeen.com).

Το μουσείο περιλαμβάνει μια μόνιμη γκαλερί, ένα χώρο για προσωρινές εκθέσεις, ένα Studio Learning Clore και ένα κατάστημα, καθώς επίσης γραφεία για το προσωπικό και ένα αρχείο. Οι χώροι εισόδου παίρνουν την οπτική τους ταυτότητα απευθείας από τα κινούμενα σχέδια, με διάτρητες τρύπες με γελοιογραφίες στους τοίχους και τις πόρτες όλα εμπνευσμένα από τις εικονογραφήσεις του John Tenniel για το Alice in Wonderland. «Σκεφτήκαμε το κάθε αρχιτεκτονικό στοιχείο μέσα στον χώρο και φανταστήκαμε πώς θα μπορούσε να αποδώσει μέσα σε αυτόν», εξήγησε ο Jacob.

«Κάθε στιγμή κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συγκεκριμένου project, μας έδινε την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη διαφορά μεταξύ πραγματικού και φανταστικού κόσμου και να βρούμε τρόπους για να τους φέρουμε κοντά», είπε ο Jacob. Για να το πετύχει, έκανε τους χώρους και τις συνδέσεις μεταξύ τους όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψεύτικη βιβλιοθήκη που κρύβει μια μυστική πόρτα, αλλά και μια τρύπα η οποία συνδέει με μαγικό τρόπο τη σκάλα με την είσοδο.

Τέλος, οι χώροι του μουσείου έχουν οργανωθεί σαν να βρίσκονταν στο πλαίσιο μιας ταινίας, ενώ -ταυτόχρονα- δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επιλέξει τη δική του διαδοχική αφήγηση!

Info: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cartoonmuseum.org