Η τραπεζαρία είναι ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται λιγότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Βάλτε τη στην καθημερινότητά σας με τις οικονομικές και έξυπνες συμβουλές που ακολουθούν – μερικές από αυτές δεν χρειάζονται τίποτε παραπάνω από αυτά που ήδη έχετε στο σπίτι σας!
Μετατρέψτε τις απλές καρέκλες σε σούπερ στιλάτες – βάφοντας τες Απλές καρέκλες που μπορείτε να βρείτε και στο πιο απλό κατάστημα μπορείτε να τις μεταμορφώσετε σε design αντικείμενα βάφοντάς τις με χρώμα! Τολμήστε ακόμη και να βάλετε διαφορετικά χρώματα της ίδιας έντασης.

Βάλτε στην τραπεζαρία σας καρέκλες με διαφορετικό σχέδιο Μην ταιριάζετε τις καρέκλες μεταξύ τους. Αυτό γινόταν παλιότερα. Επιλέξτε τις στο ίδιο χρώμα, ύφος ή διαλέξτε να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και κάντε τη διαφορά.

Βάλτε παγκάκι Ιδανική ιδέα κυρίως για μικρούς χώρους, όπου θα βάλετε το παγκάκι κολλητά στον τοίχο. Το παγκάκι μπορείτε να το συνδυάσετε με ό,τι καρέκλες θέλετε από την απέναντι πλευρά. Μην βάλετε καρέκλες στην κεφαλή της τραπεζαρίας – θα μπουκώσει ο χώρος. Το μειονέκτημα βέβαια είναι ότι δεν θα μπορούν να βγαίνουν εύκολα αυτοί που κάθονται από τη μέσα μεριά. Δεν πειράζει όμως, όταν κάτι χάνετε, τότε κάτι κερδίζετε – και εδώ κερδίζετε στιλ.

Κάντε τη πιο ζεστή και αρχοντική με ένα χαλί Επιλέξτε χαλί που ακολουθεί το σχήμα της τραπεζαρίας σας. Παραλληλόγραμμο για παραλληλόγραμμη ή οβάλ τραπεζαρία, στρογγυλό ή τετράγωνο για στρογγυλή τραπεζαρία και τετράγωνο για τετράγωνη τραπεζαρία. Φροντίστε η διάσταση του να είναι αρκετή ώστε να «κάθονται» επάνω οι καρέκλες ακόμη και τραβηγμένες. Γιατί η καρέκλα θα γέρνει αν τα πίσω πόδια της δεν κάθονται καλά πάνω στο χαλί. Εννοείται ότι το χαλί θα χρειάζεται πιο τακτικά πλύσιμο από μία φορά τον χρόνο, αφού όλο και κάτι θα πέφτει πάνω του.
Στόφα στις καρέκλες Επιλέξτε υφάσματα που δεν λεκιάζουν, και ακόμα κοιτάξτε να πλένονται. Αν θέλετε να δώσετε μια πιο «πολυτελή» εικόνα, επιλέξτε το βελούδο που ό,τι υγρό κι αν πέσει πάνω του αργεί να το απορροφήσει. Τέλος, αν θέλετε κάτι εκκεντρικό βάλτε ένα ύφασμα σε διαφορετικά χρώματα με ίδιο ή παρόμοιο σχέδιο.

Κουρτίνες στην τραπεζαρία Αν ο χώρος με το σαλόνι είναι ενιαίος πρέπει να βάλετε τις ίδιες κουρτίνες και στο παράθυρο της τραπεζαρίας, εκτός και αν βάλετε μονόχρωμες στο καθιστικό και στην τραπεζαρία συνδυάσετε τις μονόχρωμες κουρτίνες με μία με σχέδιο. Πάντως πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση με τις κουρτίνες του καθιστικού. Αν πάλι ο χώρος είναι ανεξάρτητος δεν είναι ανάγκη να τα σετάρετε αλλά σίγουρα πρέπει να δένουν μεταξύ τους.

Ταπετσαρία και στην τραπεζαρία. Η ταπετσαρία θα δώσει έμφαση στο χώρο και θα τον τονίσει. Αν θέλετε να το κάνετε να δείχνει πολυτελές επιλέξτε μία υφασμάτινη ταπετσαρία. Αν θέλετε να δείχνει πιο «γαλλική» αυτή η γωνία του σπιτιού βάλτε φλοράλ σχέδιο κι αν θέλετε να δείχνει πιο σοφιστικέ βάλτε ρίγες. Πάντα να θυμάστε πως η γωνιά της τραπεζαρίας πρέπει να είναι συνέχεια και του υπόλοιπου χώρου. Τέλος, διαλέξτε χρώμα στις καρέκλες σας μέσα από τα χρώματα της ταπετσαρίας.

Δώστε έμφαση στο φωτιστικό Η τραπεζαρία πάντα έχει το δικό της φωτιστικό. Τολμήστε να βάλετε κάτι εκκεντρικό. Εσείς κοιτάξτε να βάλετε παραπάνω, 2 ή ακόμα και 3. Αν έχετε μία αναμονή για φως βάλτε τα πάνω σε μία ράγα όπου θα φωτίζονται από το κέντρο της. Αν όμως κάνετε επισκευή και βάφετε όλη την οροφή, κάντε καινούργιες αναμονές. Προσοχή, βάψτε όλην την οροφή, γιατί αλλιώς θα φαίνεται το μερεμέτι.

Βάλτε πιάτα και στους τοίχους! Γιατί δηλαδή να τα χαίρεστε μόνο στο τραπέζι; Πάρτε τα παλιά πιάτα της γιαγιάς ή αγοράστε σύγχρονα με μοντέρνο διακοσμητικό θέμα και βάλτε τα φόντο στον τοίχο της τραπεζαρίας σας. Τοποθετήστε τα όπως θα κάνατε μία σύνθεση με κάδρα. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικές βάσεις όπου μπορείτε να τα στερεώσετε.

Βάλτε καθρέφτη στον τοίχο της τραπεζαρίας Ο καθρέφτης θα μεγαλώσει τον χώρο. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει μπουφές από κάτω. Τοποθετείστε το στο ύψος τραπεζιού και οπτικά από μακριά η βάση του καθρέφτη σας θα είναι η τραπεζαρία. Ακόμη, αν θέλετε να γίνετε πιο τολμηροί ο καθρέφτης μπορεί να ξεκινάει από το δάπεδο.

Φτιάξτε μία σύνθεση με κλειστά και ανοιχτά ράφια αντί για μπουφέ Δεν είναι ανάγκη πια να έχετε τον κλασικό μπουφέ που σετάρεται με τη τραπεζαρία. Τολμήστε να φτιάξετε μια σύνθεση με κλειστά ράφια για τα σερβίτσια σας μαζί με ανοιχτά για τα διακοσμητικά σας.

Μία βιβλιοθήκη στη τραπεζαρία Για εσάς που αγαπάτε το διάβασμα μια βιβλιοθήκη στην τραπεζαρία έχει δύο χρήσεις: Η μια είναι για να κάθεστε να τρώτε και η άλλη για να στολίζει με τον καλύτερο τρόπο τον τοίχο σας. Κρατήστε μερικά ντουλάπια κλειστά και βάλτε τα σερβίτσια σας, ενώ στα ανοιχτά ράφια βάλτε βιβλία και διακοσμητικά – γιατί οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο για βιβλία.

Βάλτε στις καρέκλες σας φουστάνι! Στην αγορά θα βρείτε διάφορα «φουστάνια-καλύμματα» για καρέκλες. Έτσι θα καλύψετε τις παλιές σας καρέκλες, θα τις προφυλάξετε από τη φθορά και θα αλλάξετε την όψη τους. Ακόμα μπορείτε να βρείτε ένα οικονομικό ύφασμα και να σας τα ράψουν. Κάντε συνδυασμούς υφάσματος και ταπετσαρίας. Αν κάνετε όλα τα παραπάνω όπως πρέπει για το μόνο πράγμα που θα πρέπει να ανησυχείτε θα είναι το πόσο νόστιμο είναι το φαγητό.

Τραπέζι στην κουζίνα .Αν δεν έχετε χώρο ή δεν θέλετε να στριμώξετε το καθιστικό σας, φτιάξτε μια μίνι τραπεζαρία στην κουζίνα. Επιλέξτε ένα πτυσσόμενο τραπέζι που να ανοίγει μόνο όταν χρειάζεται, κρεμάστε ένα φωτιστικό πάνω από τραπέζι, και πλαισιώστε το με ωραίες καρέκλες. Σκεφτείτε το σαν να είναι η τραπεζαρία σας στο καθιστικό. Μικρό αλλά ενδιαφέρον!