Όλοι ψάχνουμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και είναι γεγονός ότι τα φυτά μέσα στο σπίτι μάς προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Η τοποθέτηση φυτών στο υπνοδωμάτιο πέρα από τον διακοσμητικό χαρακτήρα και την φυσική ομορφιά που χαρίζουν στο χώρο, προσθέτει μία αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας.

Υπάρχουν μάλιστα φυτά που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τοξικές ουσίες από τον τον αέρα, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο μας και βοηθώντας μας να αναπνεύσουμε καλύτερα. Κι αν το υπνοδωμάτιο μας είναι σχετικά σκοτεινό, υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως. Επιλέγουμε τα κατάλληλα φυτά για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας και να απολαύσουμε ένα ευχάριστο ύπνο.

Σανσεβιέρια Σύμφωνα με έρευνα της NASA το φυτό Σανσεβιέρια (Snake Plant) είναι το πιο κατάλληλο φυτό για να κοιμάστε κοντά του το βράδυ. Όχι μόνο δεν θα σας βλάψει αλλά θα καθαρίζει τον αέρα του υπνοδωματίου σας όσο εσείς θα ξεκουράζεστε. Οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσετε 2-3 γλάστρες με αυτό το φυτό για ένα φυσικό και αποτελεσματικό φίλτρο αέρα μέσα στο σπίτι σας; Δεν θέλει πολύ πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί δεν του αρέσει το πολύ νερό ενώ το χειμώνα μπορείτε να το ποτίζετε μόνο μια φορά το μήνα.

Κισσός Αν θέλαμε ένα φυτό για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις στο υπνοδωμάτιο μας, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα αναρριχώμενo φυτό καιο κισσός αποτελεί την πιο δανιική επιλογή. Με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο γυαλιστερό φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα, ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερούς ή ημισκιερούς χώρους. Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, ο κισσός προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση στα δωμάτια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθετει.

Αλόη Η αλόη αποτελεί ένα πολυσυζητημένο φυτό, εξαιτίας των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου. Το ήξερες, όμως, ότι ένα μικρό γλαστράκι αλόης μπορεί να σου προσφέρει έναν άνετο ύπνο; Η αλόη έχει την ιδιότητα να φιλτράρει τον αέρα του χώρου όπου βρίσκεται, καθαρίζοντας αποτελεσματικά την ατμόσφαιρα. Αυτό, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, την κάνει μία από τις καλύτερες επιλογές στα φυτά για υπνοδωμάτιο.

Σπαθίφυλλο Το φυτό με τα εντυπωσιακά λουλούδια έχει και πολύ ισχυρή δράση απέναντι στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθώς απορροφά την αμμωνία, το βενζόλιο, το ξυλένιο, τη φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο. Το καλύτερο; Δεν έχει ανάγκη από άμεση έκθεση σε φυσικό φως, επομένως είναι ικανό να «πιάσει» σε κάθε σπίτι. Γενικότερα, επιλέγουμε φωτεινή θέση για το σπαθίφυλλο στο υπνοδωμάτιο, μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του καθώς είναι ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ σε μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, το σπαθίφυλλο χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.

Λεβάντα Είναι κομψή, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και αρωματίζει ευχάριστα τα συρτάρια όπου βάζουμε τα ρούχα μας. Επομένως, ήδη έχουμε πολλούς λόγους να την προτιμάμε! Εκτός αυτών, όμως, η λεβάντα είναι ικανή να καταπραΰνει τη νευρικότητα, το άγχος, τα συμπτώματα κατάθλιψης και την αϋπνία. Γιατί, λοιπόν, να μην την τοποθετήσετε στην κρεβατοκάμαρά σας;

Jasmine Το καλύτερο για χαλάρωση. Έχει μικρά, λευκά άνθη, πολύ όμορφα και εκπέμπουν ένα γλυκό άρωμα που χρησιμοποιείται συχνά στα αιθέρια έλαια για χαλάρωση. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το άρωμα συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα άγχους και επίσης βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.