Ένα χαλί, έχει τη δύναμη να ζεστάνει όχι μόνο τον χώρο, αλλά και τις καρδιές μας. Πώς, όμως, μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς;

  1. Ξεκινάμε από το χρώμα…

Μπορεί να έχουμε ήδη στο μυαλό μας τη χρωματική παλέτα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε. Και πάλι, όμως, υπάρχουν κάποια απλά πράγματα τα οποία  καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου προτού καταλήξουμε στην απόχρωση που θέλουμε να έχει το χαλί μας. Τα σκουρόχρωμα ή εμπριμέ χαλιά μπορούν κάλλιστα να διακοσμήσουν το χολ του σπιτιού, ενώ ένα σκουρόχρωμο χαλί θα ήταν απαραίτητο και για την κουζίνα (μια και θα μπορεί να καλύψει τυχόν λεκέδες). Τώρα, όσον αφορά το καθιστικό, αλλά και τα υπνοδωμάτια, η βασική σκέψη προτού αποφασίσουμε, θα πρέπει να είναι αν το χρώμα του χαλιού μας θέλουμε να ενοποιεί την διακόσμηση του υπόλοιπου χώρου, ή αν θέλουμε να ξεχωρίζει, να αποτελεί το βασικό στοιχείο της και να τονίζει τον χώρο.

  1. Προχωράμε στο μέγεθος…

Η σκέψη μας, θα πρέπει να είναι εξής: στόχος μας, είναι το χαλί να αποτελεί τη βάση του χώρου μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι π.χ. το χαλί της τραπεζαρίας θα πρέπει να χωράει τόσο το τραπέζι, όσο και τις καρέκλες – ακόμα κι όταν τις τραβάμε για να καθίσουμε. Στο σαλόνι, από την άλλη, το χαλί θα πρέπει να φτάνει κάτω από τον καναπέ, αλλά να μπορεί να… φιλοξενεί επάνω του και τα υπόλοιπα έπιπλα του χώρου.

  1. Διαλέγουμε το στιλ…

Ένα κλασικό χαλί, έχει ανάγλη από το αντίστοιχο στιλ επίπλωσης προκειμένου να αναδειχτεί. Αυτό, είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι πιστεύουν. Κι όμως, δεν είναι ο κανόνας, Ένα κλασικό χαλί μπορεί να “σταθεί” και σε ένα πιο μοντέρνο σκηνικό, κάτι το οποίο ισχύει και για τα έθνικ κομμάτια. Επίσης, ένα μοντέρνο μονόχρωμο χαλί, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό καμβά για μια πιο κλασική διακόσμηση – αρκεί, φυσικά, να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χρώματα του χώρου (το χρώμα των τοίχων ή της ταπετσαρίας, τις κουρτίνες, τα υφάσματα των επίπλων, τα διακοσμητικά μαξιλάρια, κ.λπ.).

Και με τη μοκέτα τι γίνεται;

Θα σας πούμε ευθύς αμέσως! Η μοκέτα θα πρέπει να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις: Να είναι αντιμικροβιακή, νατιαλλεργική, αντιστατική, άφλεκτη και… αδιάβροχη! Ναι, όπως καταλαβαίνεται το στιλ και το χρώμα περνάνε σε δεύτερο πλάνο. Τέλος, καλό θα ήταν να την παραγγείλουμε με ρέλι περιμετρικά της, μια και μπορεί στο μέλλον να παίξει και ρόλο χαλιού (π.χ. σε μια πιθανή μελλοντική μετακόμιση). Επιπλέον tip; Να την εφοδιάσουμε με ένα μαλακό υπόστρωμα, το οποίο θα κάνει το περπάτημα επάνω της ακόμα πιο απολαυστικό!

 

Photos: via Pinterest