Φωτιστικό οροφής, επιδαπέδιο ή σποτ; Οι εναλλακτικές μας όσον αφορά τον φωτισμό τους εσωτερικού χώρου μας είναι πολλές. Αλήθεια, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα στα οποία θα πρέπει να βασιστούμε για να κάνουμε τη σωστή επιλογή;

Τα φωτιστικά οροφής αποτελούν μια από τις πιο εύκολες και απλές λύσεις. Το μειονέκτημά τους είναι ότι χαρίζουν έντονο φως ακριβώς από κάτω τους και αφήνουν σκοτεινά σημεία στις άκρες ενός δωματίου. Μία προτεινόμενη λύση; Να τα συνδυάζετε με άλλες πηγές φωτός, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ολοκληρωμένο και λιγότερο «σκληρό».

Τα επιδαπέδια φωτιστικά δημιουργούν τον λεγόμενο έμμεσο φωτισμό. Ο φωτισμός αυτός, συνήθως ξεκινά από το πάτωμα και διαχέεται προς την οροφή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δίνει έμφαση στο ύψος ενός δωματίου. Μπορούν κάλλιστα να τοποθετηθούν δίπλα από έναν καναπέ ή μία πολυθρόνα.

Τα επιτραπέζια φωτιστικά προσφέρουν εστιασμένο φως, τονίζοντας συγκεκριμένα σημεία. Η επιλογή θερμού φωτισμού μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ζεστής και χαλαρής ατμόσφαιρας.

Τα σποτ είναι ιδανικά ως δευτερεύουσα πηγή φωτισμού, αφού το εύρος φωτός τους δεν ξεπερνά τις 30° και η δέσμη τους είναι συνήθως κατευθυνόμενη.

Οι απλίκες ή φωτιστικά τοίχου παρέχουν έμμεσο φωτισμό και είναι κατάλληλα για τους διαδρόμους και την είσοδο ενός σπιτιού. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται τόσο για να μας διευκολύνουν π.χ. να διαβάσουμε, όσο για να ομορφύνουν έναν χώρο και να προσθέσουν πόντους στη διακόσμησή του.

Photos: Federica Giusti on Unsplash