Ο σωστός φωτισμός, μπορεί να μεταμορφώσει τόσο το σπίτι, όσο και την… ψυχολογία μας. Πολλοί, δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία ενός καλού φωτιστικού, κι όμως, το να “ντύσουμε” έναν χώρο με φως, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις που καλούμαστε να κάνουμε όσον αφορά τη διακόσμησή του, αλλά και την αρμονική συνύπαρξή μας μέσα σε αυτόν (είναι γνωστό ότι ο ακατάλληλος φωτισμός μπορεί να προκαλέσει από πονοκεφάλους και μελαγχολία, μέχρι κατάθλιψη). Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα μας καθοδηγήσουν σχετικά με το ποιο είδος φωτισμού θα πρέπει να επιλέξουμε για κάθε χώρο; Σίγουρα το ύφος της διακόσμησης του χώρου, η διάταξη των επίπλων μέσα στον χώρο αυτό, αλλά και η χρήση για την οποία προορίζεται ο χώρος. Βάσει όλων αυτών, τι θα λέγατε να πάμε να δούμε ποια θα μπορούσε να είναι η σωστή επιλογή φωτιστικού για τον κάθε σημείο του σπιτιού μας;

Καθιστικό: Εδώ, αναμφίβολα θέλουμε μία φιλόξενη, χαλαρή ατμόσφαιρα. Για να την πετύχουμε, καλό θα ήταν να επιστρατεύσουμε όχι μία, αλλά διάφορες πηγές φωτός οι οποίες θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χώρου. Τα επιδαπέδια φωτιστικά, αλλά και τα σποτ, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές λύσεις, ενώ η χρήση ντίμερ στους διακόπτες θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε ανάλογα με την περίσταση.

Υπνοδωμάτιο: Στόχος μας; Η χαλάρωση. Ο χαμηλός φωτισμός, εδώ έχει την τιμητική του. Το γλυκό φως -το οποίο μπορεί να προέρχεται από επιτραπέζια και πηγές κρυφού φωτισμού- είναι το ζητούμενο.

Κουζίνα: Στον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού μας, αναζητάμε έναν πιο λειτουργικό φωτισμό. Αν έχουμε πάγκο, τον εφοδιάζουμε με σποτ, ενώ αν υπάρχει κάποια νησίδα ή τραπέζι, τότε ένα κρεμαστό φωτιστικό μπορεί να φανεί εξίσου χρήσιμο.

Τραπεζαρία: Και σε αυτόν τον χώρο, ο εστιασμένος φωτισμός είναι απαραίτητος. Τα σποτ, ή τα κρεμαστά φωτιστικά (τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν ακριβώς πάνω από το τραπέζι), αποτελούν την ιδανική λύση.

Μπάνιο: Πολλοί, επιλέγουν τον λευκό φωτισμό για το μπάνιο. Άλλοι, πάλι, δεν θέλουν να αποχωριστούν τον θερμό φωτισμού ούτε στον συγκεκριμένο χώρο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, μια και σημασία έχει να νιώθουμε εμείς καλά μέσα στον χώρο. Όσο για τα φωτιστικά; Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα κεντρικό φωτιστικό (ίσως αυτό με τον θερμό φωτισμό) και κάποιες επιμέρους πηγές φωτός π.χ. κοντά στον καθρέφτη.

 

Photo: Toa Heftiba via Unsplash