Δίχως αμφιβολία, εκείνο που αρέσει στο παιδί μας. Αυτή, είναι η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε. Στις γραμμές που ακολουθούν όμως, έχουμε συγκεντρώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να… βοηθήσετε το μικρό σας να επιλέξει σωστά. Πρόκειται για μία σύντομη ανάλυση των ιδιοτήτων των χρωμάτων και το πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση των παιδιών.
Ροζ, γαλάζιο και λευκό: Κακά τα ψέματα – όταν ακούτε τις λέξεις «παιδικό δωμάτιο», αυτά είναι τα τρία βασικά χρώματα τα οποία έρχονται στο μυαλό σας. Όχι άδικα, αφού, πρόκειται για τα πιο ουδέτερα χρώματα τα οποία βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν όταν κοιτάζουν τους τοίχους τους. Επιπλέον, αποτελούν τον ιδανικό καμβά για αυτοκόλλητα, ζωγραφιές και άλλα διακοσμητικά στοιχεία τα οποία θα χαρίσουν μια πιο χαρούμενη νότα στον χώρο.
Πράσινο, μπλε και μωβ ανοιχτό: Κι αυτά θεωρούνται ιδανικά για τον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού. Βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν, δημιουργώντας παράλληλα ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα – ιδιαίτερα αν αποφασίσετε να παίξετε με τις αποχρώσεις τους. Τι σημαίνει αυτό; Π.χ. να βάψετε το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου με την ανοιχτόχρωμη απόχρωση ενός χρώματος και να φυλάξετε έναν τοίχο για την πιο σκουρόχρωμη.
Κίτρινο και πορτοκαλί ανοιχτό: Δύο ζεστές αποχρώσεις οι οποίες έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν μια γλυκιά, φιλική ατμόσφαιρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή… παρέα, με το πορτοκαλί να χρησιμοποιείται σε κάποια επιμέρους στοιχεία π.χ. στα κουφώματα, στα φύλλα της ντουλάπας ή σε έναν από τους τοίχους.
Κόκκινο: Συνυφασμένο με την ενέργεια, το κόκκινο χρώμα είναι σχεδόν αποτρεπτικό για τον συγκεκριμένο χώρο. Αν θέλετε, όμως, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κάποιες λεπτομέρειες όπως μερικά διακοσμητικά μαξιλάρια, ένα σετ γραφείου, ένα μικρό χαλάκι, ένα κουτί ή ένα ράφι για τον τοίχο.
Extra Tip: Μην ξεχνάτε την τεχνική του… μαυροπίνακα! Τολμήστε και βάψτε με το συγκεκριμένο χρώμα ένα σημείο του παιδικού δωματίου και χαρίστε στο μικρό σας την ελευθερία να γράφει και να… σβήνει στους τοίχους, να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σημείο όταν διαβάζει για το σχολείο, ή να συλλέγει επάνω σε αυτό τα μηνύματα των φίλων του που επισκέπτονται το δωμάτιό του.
Photo: Taelynn Christopher via Unsplash