Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταφέρει κανείς να οργανώσει το παιδικό δωμάτιο, αλλά και ένας βασικός λόγος για να το κάνει! Πώς; Οργανώνοντας και αξιοποιώντας όσο το δυνατό καλύτερα τους χώρους του δωματίου. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες απλές, αλλά έξυπνες και λειτουργικές ιδέες για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τον στόχο σας.
Η τακτική του «κουτιού-μπαούλου» είναι μια από τις πιο συνηθισμένες «τακτικές οργάνωσης» των παιδικών δωματίων. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως είναι πέρα για πέρα σωστή. Γιατί; Επειδή μαζεύοντας το παιδί τα πέντε-δέκα παιχνιδάκια που είναι πεσμένα στο πάτωμα και ρίχνοντάς τα μέσα στο κουτί δεν καταφέρνει να συνειδητοποιήσει την αξία τους. Οπότε, αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να εφοδιάσετε τον χώρο με διάφορα κουτιά – ένα για κάθε είδος παιχνιδιού (π.χ. για τα αυτοκινητάκια, τα τουβλάκια, τα κουζινικά κ.λπ. προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχωρίζουν τα παιχνίδια τους, να τα ταξινομούν, αλλά και να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτά όταν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν.
Επιπλέον, αν θέλετε να αποφύγετε την τακτική του «κουτιού-μπαούλου», μπορείτε να καταφύγετε σε μία απλή βιβλιοθήκη. Μία μικρή βιβλιοθήκη με δυο τρία βιβλία -που θα ανανεώνονται όταν έχουν διαβαστεί- στο ένα ράφι, με ένα δύο κουκλάκια στο άλλο, με 2 επιτραπέζια παιχνίδια ή ένα σετ ζωγραφικής. Αυτός, είναι ένα απλός τρόπος για να μάθει το παιδί όχι μόνο να «ταξινομεί» τα πράγματά του, αλλά και να τα «ελέγχει». Επιπλέον, γλιτώνει στο παιδί χρόνο και εκνευρισμό μια και δεν χρειάζεται να ψάχνει με τις ώρες προκειμένου να βρει «αυτό το συγκεκριμένο κόκκινο αυτοκινητάκι» που θέλει.
Τέλος, μην παραλείψετε να οργανώσετε το δωμάτιο με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να έχει απόλυτο «έλεγχο» των πραγμάτων του (θα πρέπει, δηλαδή να αποφύγετε να τοποθετήσετε αντικείμενα εκεί που δε φτάνει).
Πιο είναι το νόημα όλων αυτών;
Σαφώς ένα όμορφο και ασφαλές δωμάτιο στο οποίο το παιδί θα μπορεί να κινείται άνετα και να παίζει μόνο του ή μαζί με τους φίλους του. Αυτός είναι ο ένας λόγος. Τον άλλον, έρχονται να μας τον δώσουν Αμερικανοί ερευνητές και έχει να κάνει με τη διαδικασία της μάθησης και τη συγκέντρωση. Πιο αναλυτικά, αποτελέσματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική, έδειξαν ότι ένα ανοργάνωτο, χαοτικό περιβάλλον μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία της μάθησης και στη συγκέντρωση των παιδιών. Αντιθέτως, ένα καλά οργανωμένο δωμάτιο συμβάλλει στην ενίσχυση της νοημοσύνης και της μνήμης των παιδιών.
Photo: NeONBRAND on Unsplash