Κι όμως, υπάρχουν κάποια απλά βήματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το σπίτι και… την τσέπη μας από το κρύο. Στις γραμμές που ακολουθούν, έχουμε συγκεντρώσει κάποιες απλές -αλλά έξυπνες!- ιδέες για να ζεστάνουμε την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

  1. Εκμεταλλευόμαστε τη ζεστασιά του ήλιου. Ανοίγουμε τις κουρτίνες μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιτρέπουμε στις αχτίδες του ήλιου να ζεστάνουν το σπιτικό μας. Το βράδυ, αντιθέτως, τις κλείνουμε ερμητικά (όχι μόνο τις κουρτίνες, αλλά και τα παντζούρια) κρατώντας έξω το παγωμένο αεράκι και ελαχιστοποιώντας τις θερμικές απώλειες.
  2. «Ντύνουμε» τα παράθυρά μας. Οι χοντρές κουρτίνες είναι απαραίτητες. Το ίδιο και τα αεροστόπ στις σχισμές των παραθύρων μας – ειδικά αν το σπίτι μας δεν διαθέτει καλά κουφώματα και διπλά τζάμια.
  3. Εντοπίζουμε τυχόν… εισροές. Αναφερόμαστε στις… εισροές ψυχρού αέρα οι οποίες μπορεί να τρυπώσουμε από τις χαραμάδες μέσα στο σπίτι μας. Που μπορεί να κρύβονται; Περιμετρικά των κουφωμάτων, σε σημεία του τοίχου στα οποία έχουμε ανοίξει τρύπες για να συνδέσουμε σωληνώσεις, στις πόρτες, τις καμινάδες, ακόμα και πίσω από μία εντοιχισμένη ντουλάπα. Τις εντοπίζουμε, λοιπόν, και τις τακτοποιούμε με αεροστόπ ή λίγο στόκο όπου χρειάζεται.
  4. Αφήνουμε «ελεύθερα» τα σώματα θέρμανσης. Με λίγα λόγια, δεν καλύπτουμε ποτέ τα σώματα θέρμανσης π.χ. τοποθετώντας ρούχα τα οποία θα θέλαμε να στεγνώσουν επάνω τους, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοσή τους.
  5. Δεν πετάμε στην πυρά ό,τι βρούμε μπροστά μας. Στο τζάκι μας καίμε αποκλειστικά και μόνο τα ξύλα που προορίζονται γι’ αυτό τον σκοπό. ¨όχι οποιαδήποτε ξύλα, όχι χαρτιά και σαφώς όχι πλαστικά. Το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικολογίας, αλλά προπαντός για λόγους υγείας.
  6. Λέμε «ναι» στα κεριά. Αποτελούν τον καλύτερό μας «σύμμαχο» απέναντι στον χειμώνα μιας και μας βοηθούν να αναθερμάνουμε τόσο τον χώρο, όσο και… τις σχέσεις μας.
  7. Αναδιοργανωνόμαστε. Εφοδιάζουμε τις ντουλάπες της κρεβατοκάμαρας με ζεστές κουβέρτες και τα ντουλάπια της κουζίνα μας με μεγάλες κούπες, σερβίτσια τσαγιού και συνταγές για ροφήματα και χειμωνιάτικες λιχουδιές. Έτσι, θα είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμες.
  8. Κάνουμε το σπίτι μας ακόμα πιο ζεστό και φιλικό για τους άλλους. Οι κρύες χειμωνιάτικες νύχτες περνούν πολύ πιο ευχάριστα με παρέα. Έτσι, λοιπόν, εφοδιαζόμαστε με ένα καλάθι το οποίο εφοδιάζουμε με ζεστά καλτσάκια και αναπαυτικές παντόφλες τα οποία έχουμε πάντα στη διάθεση των καλεσμένων μας.

Photo: via Pinterest