Πόσο σημαντική μπορεί να είναι η… διακόσμηση ενός βρεφικού δωματίου από τη στιγμή που ένα βρέφος το μόνο που κάνει είναι να… κοιμάται; Θα σας απαντήσουμε ευθύς αμέσως: Είναι πολύ σημαντική για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, για την ασφάλειά του. Δεύτερον επειδή χρειάζεται διάφορα ερεθίσματα ακόμα και σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία και… τρίτον, επειδή ένα όμορφο και λειτουργικό βρεφικό έχει αντίκτυπο στη διάθεση της μαμάς και – κατ’ επέκταση- του μωρού!

Λοιπόν, ποια είναι τα βασικά, αλλά και αυτά τα επιπλέον στοιχεία τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να το εξοπλίσετε με τα απολύτως απαραίτητα, αλλά και με αυτό το… κάτι παραπάνω;   

  • Ξεκινάμε, φυσικά από την κούνια. Μια κούνια, εξοπλισμένη με ένα υποαλλεργικό, καλής ποιότητας, στρώμα (το οποίο θα πρέπει να εφάπτεται στο σκελετό της, χωρίς να αφήνει κανένα απολύτως κενό).
  • Επόμενο βήμα; Τα έπιπλα. Μια συρταριέρα, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλλαξιέρα, αφού προσθέσουμε τα πλευρικά προστατευτικά, αλλά και μία μικρή ντουλάπα (αν το δωμάτιο δεν διαθέτει κάποια εντοιχισμένη) θα πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στη λίστα σας.

Τόσο η κούνια, όσο και τα υπόλοιπα έπιπλα θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο και να φέρουν την ειδική ετικέτα ελέγχου ασφαλείας.

Και με το στιλ, τι γίνεται;

Αν σας αρέσουν τα πιο μπεμπέ σχέδια, μπορείτε να επιλέξετε αυτά. Ωστόσο, εμείς θα σας καλέσουμε να σκεφτείτε πιο πρακτικά και να επιλέξετε κάτι πιο ουδέτερο π.χ. έπιπλα στο χρώμα του ξύλου, μια και αυτή θα μπορούσε να είναι μια πιο «ασφαλής», διαχρονική και οικονομική επιλογή, η οποία θα μπορούσε άνετα να ταιριάξει σε οποιοδήποτε στιλ δωματίου!

Όπως και να έχουν τα πράγματα, καλό θα ήταν να επιλέξετε οικολογικά προϊόντα για τη διαμόρφωση και διακόσμηση του παιδικού δωματίου, μια και έτσι δεν προστατεύετε μόνο τον πλανήτη, αλλά και το παιδί σας, μειώνοντας αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άλλων ασθενειών που συνδέονται, π.χ. με τα συνθετικά υλικά ή τα τοξικά χρώματα που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται στα σπίτια. Τέλος, καλό θα ήταν να προτιμήσετε και  οικολογικά, μη τοξικά χρώματα, χωρίς αμμωνία, για τους τοίχους τα οποία θα διαλύονται μόνο σε νερό.

Αυτό το «κάτι» παραπάνω…

Τα μωρά σε αυτή την ηλικία αναγνωρίζουν ήχους, χρησιμοποιούν τα ματάκια τους και -στους τρεις περίπου μήνες- αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη δύναμη της αφής… Τα κρεμαστά παιχνίδια πάνω από την κούνια ή ακόμα και σε κάποια άλλα σημεία του δωματίου θα δώσουν στον χώρο μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του μωρού. Επιπλέον, ένα απαλό φωτάκι νυκτός, το οποίο θα σας διευκολύνει να ταΐσετε και να ελέγξετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Photo: Kristina Balić via Unsplash