H αρχιτεκτονική ομάδα της Ζάχα Χαντίντ προτείνει την φουτουριστική εκδοχή του “Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Σπάρτης””
Oι συνεργάτες του γραφείου της Ζάχα Χαντίντ, Δημήτρης Κολώνης και Ζέττα Κοτσιώνη παρουσίασαν τη συμμετοχή τους στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδιών για το «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης».
Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο πρότζεκτ για το μουσείο αναμένεται να φέρει αέρα ανανέωσης στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης κανα αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για το ευρύ κοινό, αλλά και για ανθρώπους από τον χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το όλο πρότζεκτ καθώς η βόρεια πλευρά του αντικρίζει τον ποταμό Ευρώτα, η ανατολική χαρακτηρίζεται από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και διάτρητα πάνελ, τα οποία επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να διαχυθούν σε ολόκληρο το κτίριο και να φωτίσουν περισσότερο τα εντυπωσιακά εκθέματα, ενώ η δυτική πλευρά, περιλαμβάνει μεγάλες επιφάνειες από γυαλί και ανοίγεται στα αρχαία και τα ψηφιδωτά που είναι τοποθετημένα στον υπαίθριο χώρο, διαχέοντας τα όρια εσωτερικού και εξωτερικού: η θέα της Ακρόπολης, οι ανασκαφές με τα αρχαία ευρήματα του οικοπέδου, ο περιβάλλοντας χώρος και το μικροκλίμα του Ευρώτα με το στοιχείο του νερού, η νέα πόλη, εισβάλλουν στο χώρο του Μουσείου. Βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η νότια πλευρά του κτιρίου, καθώς μέσω αυτής επικοινωνεί το μουσείο με τη σύγχρονη πόλη της Σπάρτης.
Οι διάφορες διαδρομές, που συνδέουν τον κεντρικό χώρο του μουσείου με τον περιβάλλοντα χώρο, όπως διαβάσαμε στο ενημερωμένο https://www.archisearch.gr επιτρέπουν στους επισκέπτες να κινούνται με μεγάλη ευκολία σε κάθε μεριά του. Οι πορείες αυτές επεκτείνονται μέχρι την Ακρόπολη, ακολουθώντας την κατεύθυνση των σωζόμενων ευρημάτων της αρχαίας εμπορικής οδού. Μια υπερυψωμένη γυάλινη πλατφόρμα περνάει επάνω από τα αρχαία μνημεία και οδηγεί τους επισκέπτες στην κεντρική είσοδο του Μουσείου. Μια τομή εγκάρσια στον όγκο του κτίσματος αποκαλύπτει την κατακορυφότητα του Μουσείου και επιτρέπει τη θέαση των ευρημάτων που είναι αποθηκευμένα στον υπόγειο χώρο του.
Πέρα, όμως, από την εξωτερική του διαμόρφωση, το μουσείο εσωτερικά είναι εξαιρετικά «ευέλικτο» για τους επισκέπτες, αφού η οργάνωσή των εκθεσιακών ενοτήτων είναι τέτοια, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες τάσεις της Μουσειολογίας.
Φωτο: RENDER_ACCESS_MOSAICS // TOPVIEW_SITEFAR // IMAGE BY VA
Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πύλη χρησιμοποιεί τεχνολογία cookies. Κλείνοντας αυτό το παράθυρο ή συνεχίζοντας την πλοήγηση, μας δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση cookies.refusePrivacy policy