Ο αρχιτέκτονας Zsolt Hlinka χρόνια τώρα αγαπά να καταγράφει τη συμμετρία των κτηρίων της Βουδαπέστης. Τώρα, με τη νέα του σειρά Vienametry, μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας δίνοντας νέες προοπτικές στη γεωμετρία της αρχιτεκτονικής της πόλης. Ο Hlinka φωτογραφίζει τις ενδιαφέρουσες αυλές και εμπνέεται από τις σπειροειδείς σκάλες που συναντά το βλέμμα στη Βιέννη.

Οπως η Βουδαπέστη, έτσι και η Βιέννη είναι μια προοδευτική πόλη με πλούσια ιστορία που αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική της. Αυτό ενέπνευσε τον Hlinka να καταγράψει το δυναμισμό της Βιέννης, διαμορφώνοντας τις φωτογραφίες ως σήραγγες που κινούνται προς το μέλλον. “Αν και τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται στάσιμα και σιωπηλά, μετά από προσεκτικό έλεγχο μπορούμε να δούμε τη μνήμη αμέτρητων παρελθόντων γεγονότων”, γράφει η Hlinka.

“Δεν απεικονίζονται μόνο τα ιστορικά κτίρια, αλλά και τα σύγχρονα. Οι φόρμες τους που αναπτύσσονται βασιζόμενες στους προκάτοχούς τους, σεβόμενοι ή ακόμα και παραβιάζοντας τις παραδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διαχωριστούν ο ένας από τον άλλο”. Εξάλλου όπως έχει πει πολλές φορές ο ίδιος “ψάχνει με εμμονή για γεωμετρία και συμμετρία σε κάθε σύνθεση. Όταν φωτογραφίζει, αποκλείει όλες τις άλλες περιστάσεις και εστιάζει μόνο στην εικόνα που θα ετοιμαστεί. Φωτογραφίζοντας είναι σαν να συλλέγει στιγμές.”