Κάθε νέα σεζόν, φέρνει μαζί της μια σειρά εργασιών, οι οποίες ως στόχο τους έχουν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το σπίτι ή το εξοχικό μας (και κατ’ επέκταση την καθημερινότητά μας) σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάσταση. Το καλοκαίρι, οι εργασίες αυτές έχουν να κάνουν τόσο με τον εξωτερικό, όσο και με τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Με τη διακόσμηση, αλλά και με κάποια πιο πρακτικά και οργανωτικά θέματα. Εμείς, τα σκεφτήκαμε και δημιουργήσαμε μια λίστα με όλα όσα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας – τουλάχιστον τα βασικά. Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνες ιδέες οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν ένα όσο το δυνατό πιο… ανώδυνο (όσον αφορά τη ζέστη) και απολαυστικό καλοκαίρι!

1. Καθαρίζουμε κλιματιστικά και ανεμιστήρες. Τόσο τα κλιματιστικά, όσο και οι ανεμιστήρες χρειάζονται τη συντήρησή τους. Φροντίζουμε, λοιπόν, να είμαστε συνεπείς καθαρίζοντας τις συγκεκριμένες συσκευές και ελέγχοντας τη σύνεσή τους.
2. Καθαριότητα και στη βεράντα. Η γενική καθαριότητα είναι απαραίτητη και στη βεράντα μας. Έτσι, λοιπόν, αφιερώνουμε λίγο χρόνο προκειμένου να καθαρίσουμε τον χώρο, να περιποιηθούμε τις γλάστρες μας και –γιατί όχι;- να φρεσκάρουμε το ξεθωριασμένο χρώμα στα κάγκελα του μπαλκονιού μας.
3. Τα κάγκελα στο… μικροσκόπιο. Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε πως ο χειμώνας στο πέρασμά του δεν άφησε πίσω του σκουριές στα κάγκελά μας. Σε περίπτωση που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, φροντίζουμε για την αντικατάστασή τους.
4. Ελέγχουμε για τυχόν διαρροές. Ελέγχουμε σωλήνες, σωληνώσεις, λάστιχα και στρόφιγγες εξωτερικά του σπιτιού μας για τυχόν διαρροές. Ακόμα και μία μικρή βρύση που στάζει, μπορεί να δημιουργήσει έναν… μεγάλο λογαριασμό νερού στο τέλος του καλοκαιριού.
5. Τσεκάρουμε τις εξωτερικές πρίζες. Προτού βγάλουμε στο μπαλκόνι το αγαπημένο μας φωτιστικό και πριν τοποθετήσουμε τα αγαπημένα μας φωτάκια, καλό θα ήταν ένας ειδικός να τσεκάρει τις πρίζες μας προκειμένου να βεβαιωθούμε πως δεν τις έχει επηρεάσει η υγρασία του χειμώνα και λειτουργούν σωστά.
6. Οργανώνουμε… αντικουνουπική εκστρατεία. Εφοδιαζόμαστε με εντομοαπωθητικά και επενδύουμε και σε κάποια… αντικουνουπικά φυτά. Το δεντρολίβανο, η σιτρονέλα, η αρμπαρόριζα, ο βασιλικός και το φασκόμηλο φημίζονται για την εντομοαπωθητική τους δράση.
7. Δεν προσθέτουμε ζέστη… Η χρήση της κουζίνας και ειδικά του φούρνους, το σίδερο, το πλυντήριο και γενικά όλες αυτές οι συσκευές που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, ταυτόχρονα την κάνουν και πιο ζεστή! Προσπαθούμε, λοιπόν, να μην φορτώνουμε το σπίτι μας με επιπλέον θερμοκρασία αποφεύγοντας την άσκοπη χρήση τους.
8. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν αφήνουμε ανοιχτά. Αν δεν έχουμε οπτική επαφή με την πόρτα την οποία αφήνουμε ανοιχτή, τότε προτιμάμε να την κλείσουμε. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα παράθυρα.

Photo: iAlicante Mediterranean Homes via Unsplash.com