Το στούντιο K Architectures του Παρισιού δημιούργησε κοντά στο Béziers της Γαλλίας μια μόνιμη έδρα για το Θέατρο Domaine de Bayssan, η οποία είναι εμπνευσμένη από τις τέντες του τσίρκου.

Χτισμένο στο κτήμα Domaine de Bayssan κοντά στην πόλη Béziers στη νότια Γαλλία, το μόνιμο θέατρο αντικατέστησε μια σκηνή τσίρκου που είχε ανεγερθεί στον χώρο το 2006. Η αρχιτεκτονική εταιρεία άντλησε έμπνευση από τις δομές που προϋπήρχαν και δημιούργησε ένα σύνολο από ξύλινα κτίσματα που μιμούνται τις πάνινες σκηνές και συνδέονται μεταξύ τους, ενσωματώνοντας την εφήμερη και παιχνιδιάρικη αρχιτεκτονική στην ιστορία τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα μποέμ και ιδιότροπο πνεύμα που θυμίζει την φαντασμαγορία του τσίρκου και τη μεταφέρει στην έννοια της μόνιμης αρχιτεκτονικής έχει καταλάβει το κτήμα.

Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις στρογγυλεμένους χώρους που ο καθένας είναι τυλιγμένος με χαρακτηριστική ξύλινη επένδυση η οποία έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με τον καμβά που έχουν οι σκηνές του τσίρκου, προσαρμόζοντας σε άλλο υλικό τη δύσκολη γεωμετρία των εγκαταστάσεων ενός τσίρκου.

Στο κέντρο του χώρου, η μικρότερη κατασκευή είναι ένα κυκλικό κτίριο που περιέχει το κεντρικό φουαγιέ του θεάτρου μαζί με ένα εστιατόριο και βιβλιοπωλείο. Άμεσα προσαρτημένη σε αυτό είναι η μεγαλύτερη τέντα με την ψηλότερη κορυφή, η οποία περιέχει έναν ευέλικτο χώρο θεάτρου 925 θέσεων.

Το τελευταίο κτίριο της τριάδας περικλείει ένα υπαίθριο αμφιθέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει 1.440 θεατές με 965 καθήμενους. Τα κτίρια απαιτούσαν πολύ διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές και η κεντρική ιδέα ήταν να βρεθούν σχήματα και υλικά πιο συμβατά με τον τόπο. Το κεντρικό θέατρο έχει χαλύβδινο σκελετό, επειδή λόγω των σκηνικών εγκαταστάσεων θα έχει μεγάλες υπερφορτώσεις, ενώ το αμφιθέατρο κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από σκυρόδεμα.

Το κτίριο του εστιατορίου στο εσωτερικό του θυμίζει καμπαρέ, με τη δομή και την εσωτερική του επένδυση να είναι από ξύλο.

 Πηγή:lifo.gr