Έλληνες αρχιτέκτονες και στη Βαρκελώνη; Γιατί όχι; Η Φαίδρα Ματζιαράκη και ο Victor Gonzalez Martí είναι το δίδυμο του αρχιτεκτονικού γραφείου Cometa που διαμόρφωσαν ένα διαμέρισμα που βρίσκεται κοντά στην Ολυμπιακή Μαρίνα της Βαρκελώνης. Το αποτέλεσμα αποτίνει άμεσο φόρο τιμής στο περιβάλλον του λιμένα. Κι όλα αυτά σε ένα διαμέρισμα μόλις 56 τμ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο αρχιτέκτονες να σκεφτούν δημιουργικά ρίχνοντας τους εσωτερικούς τοίχους και ανοίγοντας τον μπροστινό εξωτερικό με σκοπό να πετύχουν μια αδιάκοπη ροή του χώρου, καθώς και θέα. Το όλον δημιουργεί ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι στο οποίο ο «ταξιδιώτης» παίρνει μαζί του μόνο τα απαραίτητα.

Αυτό το διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας βρίσκεται εκεί όπου η Calle de la Marina συναντά το λιμάνι. Η απόφαση ήταν να αναδιαμορφωθεί ριζικά ακολουθώντας ορισμένες αρχές της ναυτικής αρχιτεκτονικής μικρού μεγέθους. Οι αρχιτέκτονες ελευθέρωσαν όλο τον ωφέλιμο χώρο από κάθε τι περιττό, με αποτέλεσμα μόνο η καθαρή μορφή του διαμερίσματος παραμένει παρούσα. Το εσωτερικό του σκυροδέματος μοιάζει με σκάφος. Το τετράγωνο σχέδιο του διαμερίσματος οργανώνεται γύρω από μια μικρή ξύλινη καμπίνα, όπου βρίσκονται η τουαλέτα, οι ντουλάπες, το δωμάτιο πλυντηρίων και οι εγκαταστάσεις. Οι κύριες χρήσεις του χώρου είναι συμμετρικά ισορροπημένες γύρω από αυτήν την καμπίνα: κουζίνα και αποθήκη στη δεξιά πλευρά, καθιστικό και υπνοδωμάτιο μπροστά, ενώ το μπάνιο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.

Το εσωτερικό του σκυροδέματος που μοιάζει με σκάφος αντλεί έμπνευση από τις αποβάθρες ακατέργαστου σκυροδέματος. Οι εκτεθειμένες εγκαταστάσεις ύδρευσης, που αποτελούνται από θαλάσσιες σωληνώσεις χαλκού, καθώς και τα λοιπά εξαρτήματα και φωτιστικά, εκτείνονται πάνω στις συμπαγείς επιφάνειες, προσφέροντας μια ζεστή λάμψη, ίσως το μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο του διαμερίσματος.

Δύο καθαροί λευκοί όγκοι καθορίζουν τις «υγρές» περιοχές: η νησίδα της κουζίνας και η μπανιέρα. Τοποθετημένα στον ανοιχτό χώρο, αυτά τα δύο τολμηρά στοιχεία δίνουν την εντύπωση ότι αιωρούνται πάνω από το πάτωμα δημιουργώντας ένα κομψό περιβάλλον μέσα στην κατά τα άλλα ελάχιστα αρχιτεκτονική.

Η οικονομία του χώρου είναι ένα χαρακτηριστικό αυτού του έργου, όπου κρεβάτια, καναπέδες, καθώς και όλα τα έπιπλα είναι φτιαγμένα από ξύλο, ενώ τα ενσωματωμένα ντουλάπια έχουν τη χρήση αποθηκευτικών χώρων. Η ενδοδαπέδια θέρμανση βοηθά στη ρύθμιση της ενέργειας και στην αποφυγή θερμαντικών σωμάτων στο χώρο.

Παρά τα περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα, αυτό το διαμέρισμα διαθέτει εκτεταμένο χώρο χάρη στην άμεση σύνδεση του εσωτερικού-εξωτερικού που διπλασιάζει το χώρο, αφήνοντας τόνους φυσικού φωτός να εισέλθουν, όπως και το αεράκι της θάλασσας. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Cometa Architects ιδρύθηκε από τους Víctor Gonzalez Martí και Faidra Matziaraki το 2012, έχει έδρα στη Βαρκελώνη και την Αθήνα.

Πηγή : Andro.gr