Σαν απάντηση στο αβέβαιο μέλλον της αστικής διαβίωσης μέσα σε μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες, το ισπανικό στούντιο GRX arquitectos παρουσιάζει την κατοικία casa calixto έξω από την ορεινή πόλη της Γρανάδας.

Tο έργο βρίσκεται στην πόλη Puebla de don Fadrique, στους πρόποδες μιας από τις υψηλότερες κορυφές στα νότια της Ιβηρικής χερσονήσου. Με βαθιά ριζωμένες παραδόσεις και υπερήφανο πληθυσμό, η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα του εκσυγχρονισμού και του σεβασμού του δικού της τοπίου και του πολιτισμού της. Η ομάδα που σχεδίασε την ρουστίκ πέτρινη κατοικία, προσβλέπει σε ευρεία μετανάστευση από την πόλη στην ύπαιθρο, εν όψει της πολιτικής και κλιματικής αβεβαιότητας.

all images by javier callejas and imagen subliminal

Η Grx arquitectos σχεδιάζει την casa calixto με τρόπο ώστε να εκφράζει τη συνέχεια του τοπίου μέσα από μια σύγχρονη κατασκευή. Το σπίτι είναι οργανωμένο με ένα απλό πρόγραμμα και εκφραστική υλικότητα. Στην κατασκευή του σπιτιού, η ομάδα συνεργάζεται με τις τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες για να παραγάγει ένα οργανικό, ατελές, και χειροποίητο αποτέλεσμα που προσφέρει έναν διάλογο με την τοπική γλώσσα του κτηρίου. Το εξωτερικό είναι επενδυμένο με μια ρουστίκ τοιχοποιία πέτρα που προέρχεται από ένα τοπικό λατομείο, κάνοντας χρήση του υπερβολικού υλικού που προκύπτει από την παραγωγή μεγάλων πλακών. Η φύση της ίδιας της πέτρας απαιτεί ικανή χειρωνακτική κατασκευή  προκειμένου να ολοκληρωθεί αρμονικά με το αγροτικό περιβάλλον.

Η αρχιτέκτονες κάνουν χρήση ενός απλού πρότζεκτ ώστε το ένα γκαράζ να ανοίγει ευρέως σε έναν κήπο με την ελαφριά τοποθέτηση υαλοπινάκων. Η ομάδα επίσης ενσωματώνει ένα περιμετρικό τείχος που προσφέρει συνέχεια με την καθομιλουμένη γλώσσα του κτιρίου και διατηρεί ένα στοιχείο της ιδιωτικής ζωής για τους ενοίκους, ενώ τα μικρά ανοίγματα στον τοίχο χρησιμεύουν για να συνδέσουν τον εσωτερικό εγχώριο κόσμο με το “σαρωτικό” φυσικό πλαίσιο.