Ένα ερώτημα που μας απασχολεί πολλές φορές, είναι ποια φυτά είναι κατάλληλα για την είσοδο του σπιτιού μας. Οι επιλογές σε γλάστρες είναι πολλές, από μικρές μέχρι μεγαλύτερες, πήλινες ή πλαστικές και σε διάφορα χρώματα για να ταιριάξουν με τη διακόσμηση του σπιτιού μας. Για την είσοδο του σπίτιου, χρειαζόμαστε όμορφα φυτά που να καλοσωρίζουν εμάς και τους καλεσμένους μας με θετική αυρά και να έχουν κάτι ξεχωριστό.

Καλό είναι τα φυτά που θα βάλουμε μπροστά στο σπίτι μας να είναι αειθαλή και να μην χάνουν το φύλλωμα τους του χειμώνα. Ειδικά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που θέλουμε να έχουμε όμορφη είσοδο στο σπίτι μας. Ένας ακόμα λόγος είναι πως τα φυτά που χάνουν το φύλλωμα τους χρειάζονται επιπλέον φροντίδα για να μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα. Τα φυτά της εισόδου εκτός από αειθαλή, θα πρέπει να είναι πολυετή αν θέλουμε να αποφύγουμε να αλλάζουμε τις γλάστρες μας κάθε χρόνο με καινούρια φυτά και να περιμένουμε μέχρι να μεγαλώσουν για να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος.

Ας δούμε, λοιπόν, τα πιο όμορφα και πρακτικά φυτά που θα απολαμβάνουμε καθημερινά στην είσοδο του σπιτιού μας.

Πυξάρι Ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το πυκνό, στρογγυλό και γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα του και μπορεί να τοποθετηθεί σε εισόδους σπιτιών είναι το πυξάρι. Το πυξάρι χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για μεμονωμένες φυτεύσεις σε γλάστρα όπου μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα όπως μπάλα, κύβος και κώνος. Το πυξάρι ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το πυξάρι δεν είναι κατάλληλο να φυτευτεί σε εισόδους εξοχικών κατοικιών σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ευαίσθητο στην αλμύρα της θάλασσας.

Λιγούστρο

Λιγούστρο Το λιγούστρο είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που διακρίνεται για το πυκνά, φωτεινά, γυαλιστερά δερματώδη φύλλα του. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις στην είσοδο των σπιτιών μας ενώ είναι πολύ ανθεκτικό και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα καθώς και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Επειδή είναι ανθεκτικό στη ρύπανση, το λιγούστρο μπορεί να φυτευτεί σε εισόδους σπιτιών που βρίκονται στο κέντρο των πόλεων. Επίσης, το λιγούστρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα σε εισόδους εξοχικών κατοικιών που βρίκσονται κοντά σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς αντέχει στα υδροσταγονίδια της θάλασσας.

Ελιά

Ελιά Μία διαχρονική επιλογή για όσους προτιμούν η είσοδος του σπιτιού τους να έχει μία σύνδεση με την παράδοση είναι η ελιά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλωπιστικούς σκοπούς λόγω του γυαλιστερού συμπαγούς φυλλώματος της. Η ελιά ως καλλωπιστικό φυτό φυτεύεται σε γλάστρα και επιλέγεται πολύ συχνά για τις εισόδους καθώς αποτελεί σύμβολο καρποφορίας, επιτυχίας και μακροβιότητας. Η κόμη της ελιάς συνήθως διαμορφώνεται σε χαρακτηριστικό σχήμα μπάλας, όμως αρκετές φορές διατηρείται σε πιο ελεύθερο σχήμα. Η ελιά μπορεί να φυτευτεί τόσο σε φωτεινή θέση αλλά και σε ημισκιερή, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα και την δυνατή παγωνιά.

Ορτανσία

Ορτανσία Κι αν θέλουμε να επιλέξουμε ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό με λουλούδια για τις εισόδους των σπιτιών μας, η ορτανσία είναι μία κλασική επιλογή. H ορτανσία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους που ξεχωρίζει για τα μεγάλα άνθη, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, ενώ πλέον θα συναντήσουμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Θα προτιμήσουμε ημισκιερές και δροσερές θέσεις για την ορτανσία, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως. Μπορεί να φυτευτεί σε κατοικίες που είναι σε ορεινά μέρη. Βέβαια, χρειάζεται προφυλαγμένη θέση καθώς είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους και ειδικά τους βοριάδες. Η ορτανσία μπορεί να φυτευτεί και σε εξοχικά σπίτια σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη με σχετικά υψηλή αλατότητα.

Γιασεμί  Τι πιο ωραίο να μπαίνουμε στο σπίτι μας και να βλέπουμε το γιασεμί φυτεμένο σε γλάστρα ή σε κρεμαστό καλάθι να μας καλοσωρίζει με το υπέροχο του άρωμα. Η ανθοφορία του γιασεμιού ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το γιασεμί χρειάζεται μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για το γιασεμί, καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να ανθοφορήσει. Αν η είσοδος του σπιτιού έχει νότιο προσανατολισμό, το γιασεμί θα μας ανταμείψει με ακόμα πλουσιότερη ανθοφορία. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε από βοριάδες καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά. Γιαυτό άλλωστε το γιασεμί και ειδικά το χιώτικο, δεν είναι κατάλληλο για εισόδους σπιτιών που βρίσκονται σε ορεινά μέρη.

με πληροφορίες από το Μυστικά κήπου