Θέλουμε να ανακαινίσουμε τον χώρο μας. Γιατί; Επειδή έχουμε ανάγκη από μία αλλαγή. Επειδή, χρειάζεται βελτιώσεις ή γιατί κάποια πράγματα έχουν αρχίσει να φθείρονται και πρέπει να ανανεωθούν. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να προχωρήσει σε μία ανακαίνιση είναι πολλοί. Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι ένα: Πώς θα πρέπει να προχωρήσει και τι θα πρέπει να σκεφτεί κανείς προκειμένου να “πιάσουν τόπο” τόσο τα χρήματα, όσο και ο χρόνος που θα επενδύσει στην ανακαίνιση αυτή; Από που θα πρέπει να ξεκινήσει; «Σίγουρα, από το εξωτερικό του σπιτιού», μας συστήνουν οι ειδικοί και εδώ έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Αφού, λοιπόν, ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκτός σπιτιού, περνάμε στο εσωτερικό του… Πρώτο μας μέλημα; Να σκεφτούμε τι ακριβώς μας ενοχλεί (αν υπάρχει κάτι το οποίο μας ενοχλεί) ή τι θα θέλαμε να αλλάξουμε. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, η συμβουλή ενός αρχιτέκτονα ή διακοσμητή μπορεί να φανεί πολύτιμη. Ακολουθούν οι εργασίες αυτές καθαυτές…

  1. Η αλλαγή του χρώματος ενός τοίχου, είναι το πρώτο βήμα το οποίο μπορεί κανείς να κάνει, ενώ -σε πολλές περιπτώσεις- αποτελεί και το μοναδικό! Γιατί; Επειδή η αλλαγή του χρώματος των τοίχων του σπιτιού μας, αλλάζει κατευθείαν ολόκληρο τον χώρο. Τι αποχρώσεις επιλέγουμε; Εκείνες που ταιριάζουν στην αισθητική και την ψυχολογία μας. Γενικά, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι τα φωτεινά χρώματα ενισχύουν τη φυσική φωτεινότητα ενός χώρου, ενώ αντανακλούν και διαχέουν το τεχνητό φως το βράδυ.
  2. Ακολουθεί ένας έλεγχος στα ηλεκτρικά του σπιτιού μας. Η αλλαγή ενός παλιού πίνακα, με έναν καινούργιο πλαστικό, προσφέρει την ιδανική μόνωση. Επιπλέον, οι αντικατάσταση των παλιών συμβατικών λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελεί μία κίνηση την οποία αξίζει να σκεφτούμε. Μάλιστα, καλό θα ήταν να επιλέγουμε εκείνους που εκπέμπουν θερμό φως, μια και αυτό δημιουργεί μια πιο σπιτική ατμόσφαιρα. Επιπλέον, ο κρυφός φωτισμός μπορεί να αναδείξει κάποια σημεία του εσωτερικού χώρου μας ή να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσες γωνιές.
  3. Ρίχνουμε μία (ενδελεχή) ματιά για τυχόν βλάβες και διαρροές και τις επιδιορθώνουμε προκειμένου να εντοπίσουμε και να αποκλείσουμε εστίες υγρασίας. Μονώνουμε τους τοίχους (ιδιαίτερα του μπάνιου) με ένα αντίστοιχο υλικό το οποίο θα κρατήσει τόσο το χρώμα (όσο και τον τοίχο) στη θέση του!
  4. Θέλουμε να αλλάξουμε δάπεδο; Τότε, οπωσδήποτε απευθυνόμαστε ένα συνεργείο.
  5. Τέλος, επενδύουμε στη θέρμανση του χώρου μας, επιλέγοντας την κατάλληλη για τον δικό μας χώρο . Αν διαθέτουμε τζάκι, επενδύουμε ένα ποσό στον καθαρισμό του ή σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να το αναβαθμίσουμε ή να το αντικαταστήσουμε με ένα ενεργειακό.

Photo: via Pinterest