Αποτελούν τον βασικό λόγο απώλειας ενέργειας και ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε αν χτίζουμε ή ανακαινίζουμε την κατοικία μας. Τα κλασικά ξύλινα κουφώματα, είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα, αλλά και εκείνα που οδηγούν στη μεγαλύτερη θερμική απώλεια. Αν, λοιπόν, επιθυμούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη θερμική απώλεια, καλό θα ήταν να στραφούμε σε κάποιους πιο… εξελιγμένους τύπους κουφωμάτων – τόσο για το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό του σπιτιού μας (ναι, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ακόμα και τα εσωτερικά συρόμενα κουφώματα μπορεί να ευθύνονται για την απώλεια της θερμότητας από το εσωτερικό του σπιτιού μας):

  • Επιλέγουμε αεροστεγανά κουφώματα τα οποία διαθέτουν επίσης σκελετούς, διπλά τζάμια και καλές θερμομονωτικές ιδιότητες. Αυτά, μπορεί να είναι τόσο ξύλινα, όσο και αλουμινένια ή συνθετικά πλαστικά.
  • Αν επιλέξουμε αλουμινένια ή συνθετικά πλαστικά κουφώματα, φροντίζουμε να έχουν “θερμοδιακοπή” στο εσωτερικό τους, ενώ οι υαλοπίνακες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλοί θερμοχωρητικοί ή ενεργειακοί.
  • Δεν ξεχνάμε ότι τα κατάλληλα κουφώματα, εκτός από θερμομόνωση, προσφέρουν και ηχομόνωση στο σπίτι μας.
  • Τέλος, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενισχύουμε την ενεργειακή απόδοση των κουφωμάτων μας επενδύοντας σε μία πέργκολα, ένα σκιερό στέγαστρο ή μια τέντα. Κάπως έτσι, θα δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο τις ζεστές ακτίνες του ήλιου να περάσουν στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Photo: via Pinterest