Αναμφίβολα, η εξωτερική μόνωση, αποτελεί ένα από τα καλύτερα όπλα που διαθέτουμε για να κρατήσουμε το κρύο εκτός των τειχών του σπιτιού μας. Τι γίνεται, όμως, αν δεν είμαστε σε θέση να επενδύσουμε σε αυτή; Τότε, ακολουθούμε τρεις απλές (αλλά σημαντικές) συμβουλές οι οποίες θα μας επιτρέψουν να… φυλακίσουμε τη ζέστη στο εσωτερικό και να μπλοκάρουμε το κρύο έξω από το σπίτι μας.

  • Τα ενεργειακά τζάμια, σε συνδυασμό με τα ειδικά κουφώματα με θερμοδιακοπή, αποτελούν μία πρώτης τάξης λύση. Χάρη στην ειδική επεξεργασία του κρυστάλλου τους κατά της θερμότητας και του ψύχους, μας επιτρέπουν να “ρυθμίσουμε” το μικροκλίμα του εσωτερικού χώρου μας, ενώ ταυτόχρονα μας εξασφαλίζουν τις λιγότερες απώλειες.
  • Δεν διαθέτουμε budget για να μονώσουμε όλο το εξωτερικό του σπιτιού μας, αλλά θέλουμε να μονώσουμε έναν από τους τοίχους του; Τότε, τον επενδύουμε με πετροβάμβακα και στη συνέχεια τον καλύπτουμε με γυψοσανίδα. Αυτό, θα μπορούσε να λειτουργήσει ιδανικά σε έναν βορινό τοίχο ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί δίοδο του κρύου από έξω προς τα μέσα, ή σε έναν δυτικό ο οποίος θα θερμαινόταν αρκετά κατά τη διάρκεια της δύσης του ηλίου.
  • Ένα ενεργειακό τζάκι, θα μας βοηθούσε να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια θερμότητας που μας προσφέρει η καύση (αν διαθέτουμε απλό συμβατικό τζάκι), ενώ επιστρατεύοντας έναν αεραγωγό, θα μπορούσαμε να διοχετεύσουμε τη θερμότητα και σε άλλους χώρους του σπιτιού μας.

 

Photo: via Pinterest