Τόσο ο σχεδιασμός του εσωτερικού όσο και το εξωτερικό αντλούν στοιχεία από τη δουλειά του σκηνογράφου Ken Adam που έχει υπογράψει την καλλιτεχνική διεύθυνση στους τελευταίους Μποντ, ιδίως από τη χρήση των έντονων γωνιών και των γεωμετρικών σχημάτων, καθώς και από την ήσυχη παλέτα των υλικών του.
Με την αισθητική των σχεδίων του Adam, έτσι όπως αυτή αποδόθηκε σε ένα κτίσμα του 21ου αιώνα, το συγκρότημα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το απομονωμένο καταφύγιο ενός σύγχρονου «κακού» από το σύμπαν του 007. Κρυμμένο κοντά σε ένα αυστριακό θέρετρο για σκι, το μουσείο είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες μόνο μέσω τελεφερίκ. Στο εσωτερικό βρίσκεται η έκθεση για το σύμπαν του 007, που εκτείνεται σε πάνω από 10 διαφορετικά δωμάτια και περιλαμβάνει μια σειρά από εκθέματα που αποδίδουν το κάθε βήμα στη δημιουργία μιας ταινίας του Τζέιμς Μποντ.

Παρόλο που η έκθεση εστιάζει στο «Spectre» που γυρίστηκε στο Sölden, εξερευνά επίσης και άλλους τίτλους του πολυετούς franchise. O καλλιτεχνικός διευθυντής Neal Callow (που έχει δουλέψει στις τελευταίες 4 ταινίες) και ο υπεύθυνος σχεδιασμού Tino Schaedler συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν την έκθεση. «Στόχος μας με το “007 Elements” είναι να πούμε την ιστορία της δημιουργίας των ταινιών με έναν υπερ-μοντέρνο, υποβλητικό και συναρπαστικό τρόπο» εξηγεί ο Callow. Οι δύο συνεργάτες ήθελαν ο αρχιτεκτονικός χώρος και το περιεχόμενο της έκθεσης να δημιουργούν μαζί μια συμβιωτική εμπειρία, ώστε οι επισκέπτες να νιώθουν σαν να βρίσκονται μέσα στην ταινία. «Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την απίστευτη τοποθεσία για να τοποθετήσουμε τους επισκέπτες μέσα στο περιβάλλον του Μποντ και να ζωντανέψουμε τις ιστορίες με τρόπο μοναδικό και αξέχαστο».

Η ιδέα τους ήταν να δημιουργήσουν μια σειρά δωματίων που ξεδιπλώνονται σαν σκηνές από ταινία, με τον σχεδιασμό του κάθε χώρου να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας που θέλουν να αφηγηθούν.
Η έκθεση ανοίγει με έναν ατμοσφαιρικό προθάλαμο που εστιάζει στους καινοτόμους τίτλους έναρξης και τη δραματική μουσική, στοιχεία συνώνυμα με όλες τις ταινίες. Στη συνέχεια ο επισκέπτης οδηγείται σε μια μεγάλη πλατεία που περιλαμβάνει ένα επικλινές γυάλινο παράθυρο, το οποίο εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή και προσφέρει πανοραμική θέα στα γύρω βουνά.
Το επόμενο δωμάτιο είναι σχεδιασμένο σαν ένα λόμπι στο οποίο ο Μποντ θα περίμενε μετά την άφιξή του στο άντρο ενός κακού. Εκεί προβάλλεται μια ταινία με αφηγητή τον Σάμ Μέντες, που ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία του θεσμού, από την πρώτη ταινία του 1962, τον «Dr. No», μέχρι την πιο πρόσφατη του 2015, το «Spectre».

Παραδίπλα βρίσκονται οι αίθουσες που εστιάζουν στους χαρακτήρες και τους μοναδικούς διαλόγους τους, στην επιλογή των τοποθεσιών όπου γυρίζονται οι ταινίες, καθώς και στην τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τους. Το δωμάτιο δράσης ασχολείται με τη δουλειά που γίνεται στα ειδικά εφέ και το τμήμα των κασκαντέρ, ενώ σε μια αίθουσα προβολής ο επισκέπτης διαπιστώνει πώς ακριβώς δημιουργήθηκε η σκηνή που γυρίστηκε στο συγκεκριμένο κτίριο και γενικά το κομμάτι της Αυστρίας για το «Spectre». Στην τελική γκαλερί η επίσκεψη ολοκληρώνεται με ένα εκτεταμένο αρχείο από τις ταινίες, που είναι διαθέσιμο μέσα από οθόνες αφής.

Το μουσείο υποδέχθηκε το κοινό στις 12 Ιουλίου. Η έκθεση είναι μόνιμη αλλά διαρθρώνεται με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να ανανεώνεται ώστε να περιλαμβάνει στοιχεία από τις επόμενες ταινίες.
Μάλιστα, ο Obermoser σχεδίασε ένα άνοιγμα 49 τετραγωνικών μέτρων στην οροφή, ώστε τα μεγάλα εκθέματα όπως ένα αεροπλάνο που βρίσκεται στο δωμάτιο δράσης να μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα που θα περιλαμβάνονται στις νέες ταινίες.
Ο αρχιτέκτονας που έχει τη βάση του στο Ίνσμπουργκ σχεδίασε επίσης τον σταθμό υποδοχής των τελεφερίκ και ένα εστιατόριο με γυάλινους τοίχους που λέγεται ICE Q και βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της έκθεσης, το οποίο στέγασε την ιατρική κλινική Hoffler Klinik στο «Spectre».


ΠΗΓΗ: lifo.gr