Θέλουμε να ανακαινίσουμε το σπίτι μας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Υπάρχει, αλήθεια, “σωστός” τρόπος για να το κάνουμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει, και είναι… από έξω προς τα μέσα! Βλέπετε, δεν υπάρχει καλύτερη μακροπρόθεσμη οικονομία από αυτή που μπορούμε να πετύχουμε βάζοντας τέλος στις ενεργειακές απώλειες που μπορεί να έχουμε σε μία κατοικία. Για να το καταφέρουμε αυτό, θα πρέπει να θωρακίσουμε το σπίτι μας από το κρύο, τη ζέστη, αλλά και από την υγρασία. Πώς; Ξεκινώντας (όπως ήδη είπαμε) από… έξω! Μια ενδελεχής έρευνα στην αγορά, αλλά και μία συζήτηση με έναν ειδικό, είναι δύο βήματα απαραίτητα προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, ελαχιστοποιώντας τυχόν απρόοπτα. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει κάποια βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθούμε κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του εξωτερικού χώρου μας.

  1. Τόσο οι κεραμοσκεπές, όσο και οι ταράτσες, μπορεί να ευθύνονται για την υγρασία, την υπερβολική ζέστη ή το κρύο που μπορεί να έχει ένα σπίτι. Η αντίστοιχη μόνωση σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη. Δε μένει παρά να ενημερωθούμε σχετικά με το ποια θα ταίριαζε στις ανάγκες και… την τσέπη μας.
  2. Επόμενο βήμα μας; Τα κουφώματα. Αν το σπίτι μας διαθέτει παλιά κουφώματα, καλό θα ήταν να επενδύσουμε σε νέα κουφώματα με διπλά τζάμια τα οποία θα μας προσφέρουν καλύτερη θερμομονωτική και ηχομονωτική κάλυψη. Τα παράθυρα εκείνα τα οποία ανοιγοκλείνουν από μέσα προς τα έξω, σφραγίζουν καλύτερα το σπίτι μας (αν και χρειάζονται περισσότερο χώρο από τα συρόμενα). Επίσης, μας δίνουν την επιλογή της ανοιγόμενης ανάκλισης η οποία συμβάλει στον αερισμό του σπιτιού.
  3. Από τα παράθυρα, περνάμε στην πόρτα. Μία θωρακισμένη πόρτα, θα μπορούσε να αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας, οπότε μπορούμε να πάρουμε προσφορές και να δούμε ποια θα ταίριαζε περισσότερο στο σπίτι μας.
  4. Ακόμα ένα στοιχείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι τα φυτά εξωτερικού χώρου. Πολλοί, θεωρούν ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά καλλωπιστικός. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Υπάρχουν φυτά τα οποία έχουν τη δύναμη να δημιουργούν έναν πράσινο… τοίχο και να απομονώνουν το εσωτερικό του σπιτιού μας από τον θόρυβο, αλλά και τη σκόνη που μπορεί να φέρνει στο σπίτι μας ο δρόμος.
  5. Τέλος, δεν παραλείπουμε να αντικαταστήσουμε τους εξωτερικούς λαμπτήρες με νέους λαμπτήρες οικονομίας. Μάλιστα, μπορούμε αν θέλουμε να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο να επενδύσουμε σε έναν μηχανισμό με φωτοκύτταρο ο οποίος -μακροπρόθεσμα- θα μας βοηθήσει να κάνουμε ακόμα περισσότερη οικονομία.

 

Photo: dwell.com via Pinterest