Μπορεί οι αλλεργίες να είναι συνυφασμένες με τον ερχομό της Άνοιξης, στο χέρι μας είναι όμως να θωρακίσουμε το σπίτι μας κάνοντας κάποιες απλές, βασικές κινήσεις, οι οποίες έχουν τη δύναμη να μας χαρίσουν ένα σπίτι γεμάτο υγεία! Πρώτο μας μέλημα; Να κρατήσουμε σταθερά τα επίπεδα της θερμοκρασίας στο σπίτι μας και να σταθεροποιήσουμε τις τιμές της υγρασίας στο εσωτερικό του. Γιατί; Πολύ απλά, επειδή η  υγρασία μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην εμφάνιση της μούχλας, γεγονός το οποίο κρύβει αρκετούς -αόρατους, αλλά υπαρκτούς!- κινδύνους για την υγεία μας. Πώς μπορούμε να την πολεμήσουμε;

 

  • Ελέγχουμε και επιδιορθώνουμε τυχόν διαρροές ή ατέλειες σε τοίχους ή κουφώματα, ακόμα και κάποιο πρόβλημα στο κομμάτι των υδραυλικών μπορεί να ευθύνονται για κάποια σημάδια υγρασίας.
  • Επιστρατεύουμε έναν αφυγραντήρα, προκειμένου να διατηρήσουμε τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας σε οποιοδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού (συμπεριλαμβανομένου και του μπάνιου μιας και αν δεν υπάρχει παράθυρο στο μπάνιο, η υγρασία παραμένει στον χώρο ακόμα κι αν διαθέτει σύστημα εξαερισμού).
  • Αερίζουμε συχνά τους χώρους του σπιτιού. Μάλιστα, καλό είναι να ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να σχηματίζεται ρεύμα.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα απορροφητήρα όταν μαγειρεύουμε.
  • Μέχρι να ζεστάνει αρκετά ο καιρός, προσπαθούμε να είμαστε φειδωλοί όσον αφορά το πότισμα των φυτών εσωτερικού χώρου, αν κι εφόσον υπάρχουν.
  • Αποφεύγουμε να τοποθετούμε την απλώστρα με τα βρεγμένα ρούχα
    μέσα στο σπίτι προκειμένου να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

 

 

Photo: Nathan Fertig via Unsplash