Στο παρελθόν, έχουμε συζητήσει σχετικά με τα ιδανικά χρώματα τα οποία θα μπορούσατε να επιστρατεύσετε προκειμένου να βάψετε το παιδικό δωμάτιο. Κι αν δεν το έχετε διαβάσει, το σχετικό άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ

Σε συνέχεια αυτού του άρθρου, λοιπόν, σας ενημερώνουμε πως μία νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση ότι το χρώμα στο παιδικό δωμάτιο δεν θα πρέπει να επιλέγεται αψήφιστα, αλλά θα πρέπει να δίνεται αρκετή βαρύτητα σε αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, η επιλογή ενός χρώματος μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη ψυχολογία, αλλά και στην σχολική απόδοση των παιδιών. Μάλιστα, το κάθε χρώμα επηρεάζει με το δικό του διαφορετικό τρόπο την ψυχολογία μικρών και μεγάλων. Έρευνες που διεξήχθησαν κατά καιρούς, βοήθησαν τους ειδικούς να συνδέσουν χρώματα και συναισθήματα, δίνοντας μας έτσι μια ιδέα για το πώς θα θέλαμε να χρωματίσουμε το δωμάτιο των μικρών μας. Τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν; Έχουμε και λέμε…

  • Το κόκκινο –όπως και το πορτοκαλί σε μικρότερο βαθμό όμως– αυξάνει τους παλμούς, διεγείρει τον εγκέφαλο και ξεσηκώνει τα «πνεύματα».
  • Ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχει το μπλε, το πράσινο, το ροζ και γενικότερα οι παλ αποχρώσεις οι οποίες βοηθούν τα παιδιά να ηρεμίσουν και να χαλαρώσουν.
  • Τέλος, μια πρωτότυπη και ταυτόχρονα δημιουργική πρόταση για ένα μικρό σημείο του παιδικού δωματίου, αποτελεί και η τεχνική του μαυροπίνακα –η οποία τώρα πια εφαρμόζεται μέσω ειδικής βαφής– σε ένα κομμάτι τοίχου.

Χρώμα και IQ: Κι όμως συνδέονται!

Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Κολούμπια δηλώνουν με σιγουριά ότι «το χρώμα ενισχύει την απόδοση». Επιστήμονες μάλιστα, διεξήγαγαν τεστ IQ σε ένα σύνολο παιδιών μέσα σε αίθουσες διαφορετικών χρωμάτων. Ο μέσος όρος των απαντήσεων όσων βρισκόντουσαν σε αίθουσες χρώματος γαλάζιου, κίτρινου, λαχανί ή πορτοκαλί ήταν γύρω στο 12%, ενώ όσα παιδιά βρισκόντουσαν σε μαύρες, καφές ή λευκές αίθουσες είχαν αρκετά χαμηλότερα ποσοστά.

Photos: Renee Fisher via Unsplash