Μια μοναδική κατοικία στο μακρινό Μεξικό εμπνεύστηκε και σχεδίασε η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου JJRR/Arquitectura + Area. Πρόκειται για μία πολυτελή οικογενειακή κατοικία η οποία βρίσκεται στη συνοικία Lomas de Chapultepec και με το που θα τη δει κανείς, αυτομάτως εντυπωσιάζεται. Γιατί; Πρώτον εξαιτίας της απροσδόκητης σαφήνειας της υπερυψωμένης κατασκευής της. Δεύτερον, χάρη στο ασυνήθιστο “πλαίσιό της” μια και, πρακτικά, ολόκληρο το κτίριο κρέμεται από μεγάλες χαλύβδινες εγκάρσιες δοκούς που λειτουργούν σαν… άγκυρες αντιστήριξης των τοίχων σε κάθε πλευρά του κτιρίου.

Χρησιμοποιώντας μια μεταλλική δομή πλέγματος ως σημείο εκκίνησης, οι αρχιτέκτονες άρχισαν να παίζουν με τους χώρους σαν σκακιέρα, μέχρις ότου τελικά να καταλήξουν σε ένα σχέδιο το οποίο θα περιελάμβανε μια σειρά από γυάλινους τοίχους που από τη μία διαχωρίζουν τους εσωτερικούς χώρους, ενώ από την άλλη τους… ενώνουν με τις υπαίθριες βεράντες. Μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σπίτι διαθέτει αμέτρητα παράθυρα τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη διαφάνειας και αρμονίας μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Όσο για το εσωτερικό της κατοικίας; Δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βλέπει κανείς κοιτάζοντάς την απ’ έξω. Το ξύλο κυριαρχεί σε όλους τους χώρους και χρησιμοποιείται για να ζεστάνει την ατμόσφαιρα. Τα έπιπλα είναι απλά, λειτουργικά και χρησιμοποιούνται για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των μελών της οικογένειας, χωρίς όμως να κλέβουν πόντους από το design το οποίο κυριαρχεί σε όλους τους χώρους – τόσο μέσα, όσο και έξω από τους τοίχους του σπιτιού.

Photos: Jaime Navarro | jjrrarquitectura.com